Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Fördomar är inte bara vita

Hatbrotten mot utlänningar ökar i Sydafrika och når alarmerande nivåer. Särskilt utsatta är nigerianer och somalier.

Affärer och privata bostäder attackeras av mobbar och enligt regeringskällor i Nigeria dödades 20 nigerianer i Sydafrika i fjol.

Afrikanska unionen har larmats, och nyligen beslöt de två länderna att bilda en gemensam struktur som snabbt ska reagera på tecken på uppblossande våld och verka förebyggande. Man fruktar bland annat en upprepning av vad som skedde år 2008, då tusentals utlänningar i Sydafrika drevs från sina hem och hundratals av deras affärer plundrades och brändes.

Det finns inget som helst skäl till att svarta sydafrikaner skulle vara vaccinerade mot hat och förakt mot andra gruppe.

I torsdags sändes en krönika i ämnet av Sveriges Radios korrespondent i Sydafrika, Samuel Larsson. "Frågan är vad allt det här beror på", sa han. "Enligt vissa har det med ojämlikheten, fattigdomen och utsattheten hos Sydafrikas egen svarta underklass att göra. Andra menar att orsaken är apartheidtiden. Om rasismen institutionaliseras i ett samhälle under många decennier raderar man inte ut den över en natt."

Jag tillåter mig att presentera ytterligare en förklaring: Folk är folk. Fördomar finns precis överallt, i alla länder, kulturer och folkgrupper. Det finns inget som helst skäl till att svarta sydafrikaner skulle vara vaccinerade mot hat och förakt mot andra grupper bara för att de själva, som grupp, utsatts för den värsta rasism.

Tribalismen är en av mänsklighetens värsta farsoter. Den delar in oss i grupper och säger att min egen grupp på olika sätt är överlägsen din. När det gäller att komma på varför och på vilka sätt min egen grupp är bäst har vår fantasi inga begränsningar.

Fortfarande, inte bara i Sveriges Radio, stöter man på åsikten att fördomar skulle vara något som är särskilt utmärkande för vita människor. Det skulle jag gärna se vetenskapliga belägg för. Innan sådana presenteras tänker jag nog hålla mig till tron att fördomarna hos svarta människor i Sydafrika är som på många andra ställen och verkligen inte kan skyllas på vare sig apartheidsystem eller utsatthet. Dock tror jag säkert att bekämpning av fattigdom och ojämlikhet säkerligen skulle minska rasismen i samhället, i Sydafrika som annorstädes.

"Man kunde ju annars tro att rasismen här dog med apartheidregimen i början på 90-talet", sa Samuel Larsson. Nej, det kunde man faktiskt inte tro. Att svarta sydafrikaner skulle vara särskilt förskonade från fördomar är, just det, fördomsfullt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.