Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Gårdsförsäljning av vin är inte folkhälsans undergång

Blott Sverige svenska druvor har.
Blott Sverige svenska druvor har. Foto: Anders Hansson

Det är bisarrt att möjligheten att köpa en flaska vin på en bondgård fortfarande ses som ett dråpslag mot folkhemmet. Kan svenskarna äntligen få behandlas som vuxna?

Anta att bondeparet Svensson i Katthult, Småland, bestämmer sig för att odla vin på sina solvarma sluttningar. De får fram druvor och låter dem jäsa, vips har de  – om de håller frukten borta från gårdens gris – sitt eget vin.

Anta så att familjen Lejonhjärta från Stockholm besöker gården och finner den trivsam, liksom dess vin. De vill nu köpa en flaska med sig hem. 

Detta är omöjligt. Lagen förbjuder det.

En del vill lätta upp denna lag. Nyligen kom ett tillkännagivande av riksdagens opposition. Majoriteten vill tillåta gårdsförsäljning ”i begränsad utsträckning” och under förutsättning att Systembolagets monopol inte hotas.

Men se det går inte heller. ”Alkoholpopulism som hotar alkoholmonopolet”, dundrar Hans Hoff (S). ”Ytterligare 29 000 fall av misshandel, 8 000 fyllekörningar och 1 400 alkoholrelaterade dödsfall per år”, plockar Ungdomens nykterhetsförbund fram i en debattartikel på Dagens samhälle. Dödsfallen är hämtade ur en rapport från Systembolaget, som också konstaterar att studien är ”behäftad med en rad osäkerheter”. Men varför låta det hindra målandet av undergångstablåer?

”Slutet för Systembolaget”, domedagstrumpetar Aftonbladets Eva Franchell och presenterar det veritabla skräckscenariot: ”snart kommer folk att kunna köpa sitt vin på Ica och Coop!”

Det är bisarrt att något så okontroversiellt som möjligheten att köpa vin på en bondgård fortfarande ses som ett giljotinhugg mot hela folkhemmet.

Man kan ta svensken ur monopolet – det gör svensken på egen hand genom flitiga resor till Åland och Tyskland – men inte monopolet ur svensken. Så länge diskussionen förts har all form av liberalisering bekämpats av debattörer som Hoff och Franchell. Vuxna människor som verkligen dyrkar att inte själva behöva planera sina vinköp utan föredrar att en riksdagsmajoritet gör det.

Om Gud Fader skulle träda ner från sin tron och högtidligen mot en fond av änglar försäkra att gårdsförsäljning av vin och öl inte skulle hota Systembolagets monopol – tror ni då att all världens Hoff och Franchell skulle göra en u-sväng?

Det är bisarrt att något så okontroversiellt som möjligheten att köpa vin på en bondgård fortfarande ses som ett giljotinhugg mot hela folkhemmet och Per Albins ande. Nästan lika vansinnigt är det att ”öl och vin på Ica” ännu ses som den stora debattdödaren: ”Jaha, nähä, om gårdsförsäljning leder så långt ner i avgrunden, då kan ju ingen vettig människa förespråka det.”

Alkoholmissbruk är ett svårt gissel. Den som inte kan hantera spriten, och lider skada av den, måste få effektivast tänkbara behandling.

Det är där diskussionen borde föras. Inte om hur vi på bästa sätt bör begränsa tillgången för den stora majoriteten måttlighetsdrickare. Nästa regering kan ändra lagen och liberalisera alkoholen. Gör det, en gång för alla.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.