Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Guldläge för Batra och Moderaterna

Anna Kinberg Batra, bunden av arvet från Reinfeldt?
Anna Kinberg Batra, bunden av arvet från Reinfeldt? Foto: Pontus Lundahl / TT

Tabula rasa är latin och betyder ren tavla. I överförd bemärkelse betecknar det en nyfödd människas själ, alldeles oskriven och färdig att fyllas med sinnesintryck.

På många sätt känns Moderaterna i dag just så. Det största allianspartiet är i praktiken ledarlöst. Extrastämman som ska välja ny M-ordförande är inte förrän i mars. Anna Kinberg Batra är i dag ensam toppkandidat, och vad hon vill med partiet står skrivet i stjärnorna.

Fredrik Reinfeldts framträdande på Muf-stämman på fredagen gav föga ledtrådar om framtida väg. En avslappnad avgående ledare valde att till de förväntansfulla unga tala om framtidens pensioner. Sedan gick han hem.

Det är inte konstigt att många moderater nu griper efter penseln och försöker fylla det tomma arket med just sina åsikter. Att döma av DN:s rundringning är det två saker som står på agendan hos ledande moderater: invandringen samt det Sverige som inte är storstad.

Den stora valförlusten smärtade, men i dag har Moderaterna ändå ett guldläge. Trots att Annie Lööf blev den gröna Hulken i valrörelsens slutskede är M obestridligt ledande oppositionsparti. Det har hög trovärdighet i ekonomiska frågor och står i dag, till skillnad från vid Reinfeldts tillträde, i värderingarnas mittfåra. Arbetslinjen och jobbskatteavdragen ses som rimliga frihetsreformer medan den gamla fackföreningsfientligheten och det robotaktiga skattesänkarnitet tillhör det förflutna.

I flera frågor – främst försvaret och flyktingpolitiken – tycks ledningen dock ha tänjt sina medlemmars och lokala representanters tålamod till gränsen.

Så vart går Moderaterna? Det finns en stor yta mellan Fredrik Reinfeldts tal om att ”öppna era hjärtan” och de lokala företrädarnas rop efter minskad invandring. Var sätter Anna Kinberg Batra ner foten? Hur bunden är hon av Reinfeldts arv?

Partiet vann makten genom att vara pragmatiskt. Men det förlorade många av sina väljare av samma anledning. Reinfeldt ville vara den lyssnande politikern, men den som försöker lyssna på alla röster hör till slut bara ett brus. Där är det svårt att navigera.

En gång sades, av diktaren Karl Vennberg, att ”70-talets utfall” beror på hur vänstern hanterar sin besvikelse. 2010-talets utfall är till inte ringa del avhängigt av hur Moderaterna hanterar sina värderingar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.