Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hedra ”Loffe” med att visa ”Genombrottet”, SVT

30 år före Jimmie.
30 år före Jimmie. Foto: SVT

I Jan Guillous ”Genombrottet” spelar Janne ”Loffe” Carlsson en föregångare till Bert Karlsson och Jimmie Åkesson. SVT borde snarast visa den igen.

Janne ”Loffe” Carlsson är borta, och i minnestexterna lyfter man fram hans dubbla ansikten. Med små medel och varm blick lyckades han vara både klacksparkande, folklig gamäng och melankolisk allvarsman.

I en produktion, tv-filmen ”Genombrottet” från 1981, förenas de bägge sidorna särskilt lyckat i en enda gestalt, taxichauffören Erik Gyttorp som på Sergels torg protesterar mot den svenska invandringspolitiken, av en slump hamnar i en tv-studio och blir politisk vågmästare. Hans rollprestation är fläckfri. Det andra som får filmen att lysa är hur manusförfattaren, en viss Jan Guillou, lyckas prestera en närmast perfekt politisk profetia över de kommande fyra decennierna, med först Ny demokrati och nu SD.

Visst, man kan invända att det inte var svårt för Guillou, han kunde bara titta på (framför allt) Danmark och fundera på vad som skulle hända om Sverige fick en motsvarighet till missnöjespolitikern Mogens Glistrup. Men det är onödigt ogint. När man i dag ser om ”Genombrottet” är det bara att buga, både för ”Loffes” rollprestation och Guillous fingertoppskänsla.

Det är en närmast perfekt politisk profetia över de kommande fyra decennierna.

Allt finns med. Diskussionerna om journalisters opartiskhet kontra risken att sprida ”fel” åsikter. Frågan om man alltid ska ha med två parter för att belysa ett ämne: ”Ska vi ta in Hitler och i saklighetens namn låta honom debattera med en jude?” Folklighet kontra etablissemang. Politiseringen i public service. Gyttorp som ställs mot ”eliten” – när han sitter i tv-soffan och debatterar mot en politisk ”treklöver” är det svårt att inte se en Åkesson i taximössa.

Till och med den ständigt aktuella frågan om hur samhället bör tolka och hantera invandrargruppers överrepresentation i viss brottslighet får stort utrymme. Liksom frågan om vilket politiskt block som Gyttorps parti – för ett sådant bildar han – kommer att stödja. ”Genombrottets” slutscen, med salig tv-ankare Lars Orup, är ett litet mästerstycke.

Sveriges Television funderar väl som bäst på vilka produktioner som nu ska repriseras för att hylla ”Loffes” minne. ”Genombrottet” ligger på SVT Play, men jag hoppas att den också visas i rutan. Även hans musikersida representeras faktiskt här – Carlsson har skrivit filmmusiken.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.