Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Hovskribent Guillou

Hur skulle hon ha gjort egentligen för att slippa kritik, Margot Wallström, undrar Jan Guillou försmädligt i söndagens Aftonbladet. Sovit i en tältsäng i tjänsterummet? Till och med då skulle säkert ”liberalerna” ha drevat loss mot henne.

Ja titta – om man drar argumenten mot Wallströms agerande in absurdum blir de faktiskt helt tossiga. Så besynnerligt! Dock kan man göra exakt samma sak åt andra hållet. ”Inte ens om Wallström av Kommunal skänkts ett gyllene palats på en nybyggd ö i Riddarfjärden och en stab av tama dvärgschimpanser i livré hade väl hovskribent Guillou haft invändning.”

Just argumentet ”men hur skulle Wallström ha burit sig åt” har dykt upp på flera håll. Svaret är inte komplicerat. Hon kunde ha tänkt till när hon erbjöds kontrakt av Kommunal: Finns konkret risk att jag kan försätta mig i jävssituation? Om ja – säg nej. Leta vidare.

”Man måste alltså fråga sig om det hade funnits någon enda metod för Margot Wallström att ordna drevfritt boende när hon fick jobb i Stockholm.” Tja, det kanske man måste om man vill göra sig dum för att plocka politiska poäng. Men då måste man snart därefter smärtsamt nog konstatera att andra ministrar tycks klara av det rätt väl.

Jan Guillous tes är att drevet bedrivs av ”liberaler” på DN och Expressen som krypskytte mot Wallströms politik. Men bland de som kritiserat henne finns Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, kulturminister Alice Bah Kuhnke, Göran Greider och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jag vet inte i vilken omfattning dessa faller in under kategorin konspirerande liberaler, men det kommer säkert att meddelas i nästa Guilloualster.

Man kan och bör alltid ställa frågor om nyhetsdrevens relevans. Här handlar det om ett fackförbunds fartblinda kultur av representation, restauranger och rekreation. I denna karusell ingick, utan något rimligt skäl, utdelande av lägenhetskontrakt till statsråd.

Hanteringen förstärker bilden av ett politiskt maktklägg i Stockholm där särskilda regler gäller och medlemskapet är lika informellt som lönsamt.

Har utrikesministern i sammanhanget begått något formellt fel? Är det den värsta skandalen sedan drottning Kristinas abdikation? Knappast – men ändå är historien så intressant att den granskas av korruptionsåklagare.

För att avfärda det med en fnysning och en konspirationsteori måste man vara vänsterskribent med ett vindskontor fullt av liberalspöken.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.