Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Judarna har fiender i alla läger

Underskatta dem inte.
Underskatta dem inte. Other: Roger Turesson

Judar hotas i dag av nazister, vänsterextremister och islamister. Kampen mot antisemitismen måste ske på många fronter.

Hotbilden mot svenska judar är så allvarlig att aktiviteter måste ställas in för att säkerheten inte kan garanteras.

Läs den meningen en gång till. Det är Sverige, året är 2017, och judiska aktiviteter blir inte av eftersom judarna hotas och hatas och samhället inte kan garantera deras säkerhet.

I en ledare i Expressen (7/11) skriver Naomi Abramowicz om ett judiskt liv i Malmö ”bakom skyddsglas”. Församlingen, inklusive en förskola, är inpaketerad av väghinder, säkerhetsdörrar och skottsäkra rutor. 

”Är judiskt liv möjligt i Malmö?”, frågar hon. ”Ja, så länge det döljs eller omgärdas av extrema säkerhetsåtgärder.”

Vad Abramowicz inte nämner är de former av judiskt liv som inte är möjliga. Utflykter, föreställningar, evenemang som ställs in för att man dessa gånger inte kunnat svara för deltagarnas säkerhet.

Och varför är de hotade? Av det enda skälet att de är judar. 

På onsdagen hölls i Stockholm konferensen ”Antisemitism och politisk extremism”, arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Uppgiften om de inställda evenemangen kom från Isak Reichel från Judiska centralrådet. Det var bara ett exempel på hur judarna, i Sverige och omvärlden, nu kläms från flera håll.

En stor anledning är medvinden för den högerextrema, alltmer högljudda alt right-rörelsen. Den bildar en sorts gråsvart moln som svävar mellan den traditionella, demokratiska högern och den extrema. Med rörelsens framväxt är det lätt att se hur antisemitisk och rasistisk retorik normaliseras och sprids in i betydligt bredare politiska skikt.

I somras hade nazistiska NMR sitt bokbord i Almedalen, senare kom den ökända demonstrationen i Göteborg. Båda gångerna möttes omgivningens varningar med reaktionen ”men de är ju så få, några hundra nazister är inget hot jämfört med judehatet från muslimskt håll”.

Men medan de "traditionella" nazisterna mycket riktigt är få är det allt fler idéer och fördomar som förenar dessa fan- och sköldbärare med mer civiliserade kretsar.

I USA står högerextremismen för 74 procent av de extremistrelaterade brotten under de senaste tio åren. Svenska nazister reser till Charlottesville för att demonstrera tillsammans med högerextremister från hela världen, i Göteborg hittas stora mängder sprängämnen tillsammans med nazistiska symboler.

I Central- och Östeuropa får högerextrema partier allt större makt, och fördomar mot judar är en viktig del i deras retorik.

Lägg därtill den starkt antisemitiska traditionen i breda islamistiska kretsar, starkast i länder nära Israel men med förgreningar över hela världen. Fortfarande finns en tro i Sverige att en utsatt grupp, som muslimer, inte kan vara rasistisk och hatisk mot en annan utsatt grupp, som judar. Det är en helt bisarr föreställning och bevis för hur illa det kan gå när maktanalysen löpt amok.

Den traditionella, civiliserade högern måste hålla rent mot allt som normaliserar extremhögerns världsbild och språkbruk.

En obehaglig tendens när man i dag talar antisemitism är reaktionen från människor som hellre vill tala om annat. 

Den som påtalar att judehatet frodas även i vänsterkretsar får omedelbart kritik för att den i stället borde tala om hatet från höger. Lyfter man fram extremhögern kommer svaret att nazisterna är så få och att man i stället borde fokusera på islamister. Och kritiserar man judehatet i muslimska miljöer kommer kritiken att det ändå är nazismen som är farligast.

Misstanken ligger nära till hands att de som reagerar så är betydligt mer intresserade av att komma åt sina motståndare än att värna den utsatta judiska minoriteten. Men ska antisemitismen bekämpas måste striden ske på många fronter.

Gatunazismen måste tryckas ner genom resolut polisarbete, som i Göteborg vid Bokmässan. Spridningen av hat på nätet motverkas bäst av att de stora kommunikationsjättarna som Facebook, Google och Twitter verkligen gör allvar av sina  vackra löften att rensa bland användarna. Vill de verkligen förknippas med rasism, troll, dödshot, extremism och judehat?

Skolan har ett stort ansvar för att motverka fördomar bland eleverna, inte minst i områden där många familjer har rötter i Mellanöstern. Nolltolerans måste råda för att förhindra att föräldrars fördomar mot judar sprids till barnen.

Den traditionella, civiliserade högern måste hålla rent mot allt som normaliserar extremhögerns världsbild och språkbruk. Muslimska företrädare måste sätta ner foten hårt varje gång fördomar mot judar luftas i islamiska kontexter. 

Och vänstern måste vara uppmärksam närhelst kritik mot Israel, kapitalismen och globaliseringen går över i antijudiska schabloner.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.