Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kristendom eller islam – just så ska religion bevakas

Åsa Waldau, ”Kristi brud”, vid tiden för Knutbyrättegången.
Åsa Waldau, ”Kristi brud”, vid tiden för Knutbyrättegången. Other: Benkt Eurenius

”Uppdrag granskning” om Knutby är ett bra exempel på hur vi bör bevaka religionens avigsidor – oavsett om det handlar om kristna församlingar, judendom eller lokala moskéer.

Filadelfiaförsamlingen i Knutby tycks ha uppfyllt de allra flesta kriterier hos en klassisk sekt. Det står än tydligare när ”Uppdrag granskning” i onsdagens program återvänder till den uppländska orten.

Det var 2004 som Knutbypastorn Helge Fossmos fru mördades och en annan församlingsmedlem skadades svårt. Fossmo dömdes till fängelse för anstiftan, den så kallade ”barnflickan” som skjutit fick rättspsykiatrisk vård. Men den person som starkast fastnade i det kollektiva medvetandet var Åsa Waldau, bättre känd som ”Kristi brud”.

”Uppdrag granskning” beskriver en miljö som man oftast förknippar med den sorts bluffsekter som går ut på att ha en avsevärd mängd sex och skramla ihop till Rolls Roycebilar åt en långhårig indisk guru. En värld av hierarkier, inre kretsar, onåd och bestraffningar. Och våld, där offret intalades att hen förtjänade slagen för sin egen uselhets skull.

En medlem vittnar om vad som predikades i Knutby: ”Alla andra lever i en låtsasvärld. Det är vi som är den riktiga världen.” Man skulle följa sitt hjärta, inte sin hjärna. Kristi brud var ju himlarnas kommande drottning, då måste hon behandlas som en kunglighet även på jorden.

Folk skulle kasta sig fram redan under inslagets första minut och hävda att det är så här muslimer är.

Det som avslöjas i ”Uppdrag granskning” känns väl inte som rykande nyheter, men det är en gedigen genomlysning av en sekts anatomi. Historien rullas upp med tillbakablickar, intervjuer med de inblandade, expertutlåtanden och välgrundade slutsatser. Jag tänker: Så här ska religion bevakas.

Om församlingen i Knutby varit muslimsk hade allt som genom ett trollslag blivit mycket knepigare och sårigare. Anklagelserna om islamofobi skulle inte utebli. Risken hade varit stor att journalisterna tänkt för mycket på hur fakta skulle kunna utnyttjas av ”krafter” av det ena eller andra slaget och ålägga sig självcensur. 

Dessutom skulle aningarna om krafterna infrias. Folk skulle kasta sig fram redan under inslagets första minut och hävda att det är så här muslimer är. Om inte precis alla muslimer så de flesta. Den risken är liten för onsdagens Knutbyinslag. Få skulle skylla skräckväldet i församlingen på alla svenskar, kristna, frikyrkliga eller ens alla pingstvänner.

Ändå står jag fast i min övertygelse: Så här ska religion bevakas. Oavsett om det är Filadelfia, en moské eller katolska kyrkan. Med ärlighet och konsekvensneutralitet. Och inte minst precision; när man säger exakt vad man syftar på minskar risken för feltolkningar och spridning av fördomar. Det kan inte finnas en regel för religiösa ledare och en annan för samhällets övriga makthavare.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.