Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Kristna mördas – världen blundar

De är den mest förföljda gruppen i världen – men hos svenska politiker får de kristna inte mycket stöd.

Så var det dags för den årliga publiceringen av en svart lista: World watch list som rangordnar de länder där förföljelserna av kristna är som störst. Nu kommer åter svenska mediekonsumenter att tröttas ut av det ständiga tjatet om denna publikation som...


Nej, den risken är minimal. WWL kommer och går ytterst obemärkt. Hittills i år är det bara de kristna medierna Dagen, Kyrkans tidning och Sändaren som ens nämnt den. Vilket är märkligt och oerhört sorgligt eftersom den vittnar om en massiv förföljelse med stora inslag av folkmord.


Enligt organisationen Open Doors, som sammanställer listan, möter i dag fler än 200 miljoner kristna "allvarlig förföljelse" för sin tro. Det är nästan var tionde utövare, en svindlande siffra.


Värst är situationen i Nordkorea, Somalia, Afghanistan, Pakistan och Sudan. Det kommunistiska Nordkorea är helvetet på jorden för troende.


Men det största förtrycket av kristna kommer från islamistiskt håll. Siffrorna talar för sig själva: Islamismen är orsak till förföljelse av kristna i 14 av de 20 värsta länderna och i 35 av de värsta 50. Av de tio värsta är det bara två – Nordkorea och Eritrea – där kristna förföljs av andra orsaker.


Efter jihadismen målas den växande nationalismen upp som faktor bakom förföljelse. Här nämns särskilt Indien, där minoritetsgrupper regelbundet angrips av radikala hindunationalister.

Det största förtrycket av kristna kommer från islamistiskt håll.

 

Huvudproblemet är förstås inte att det är just kristna som förföljs, det är att så många (i synnerhet muslimska) länder, regimer och organisationer spottar på trosfriheten. Detta drabbar alla religiösa minoriteter, som shiiter, judar och yazidier, och det kan göra livet till en mardröm för ateister och konvertiter, vilket vi också ser exempel på i Sverige.


De kristnas särskilda utsatthet tycks inte heller år 2016 ha gjort några djupare intryck på den svenska regeringen. I utrikesdeklarationen nämnde ministern Margot Wallström ansvaret för att bekämpa "antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism" – alla viktiga områden varav inget hade behövt strykas för att de mest utsatta, de kristna, också skulle få plats.


Ytterst få politiker har heller nämnt ordet "folkmord" ens i samband med IS slakt av bland andra kristna och yazidier. Birgitta Ohlsson (L) och Lars Adaktusson (KD) är två viktiga undantag, två ljuspunkter i det kompakta mörker som omger ett av vår tids värsta brott, den globala förföljelsen av kristna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.