Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Låt folk bo på Riddarholmen

Riddarholmen skulle kunna bli Stockholms pärla om myndigheterna makade på sig och människorna fick flytta in, skriver Erik Helmerson. 

Efter kontorstid blir Riddarholmen i Stockholm en död ö. Ändå pratar vi om ett drömläge. Det är lätt att sluta ögonen och se de medeltida gatorna fyllas av restauranger, musik, stockholmare och turister.

Men Kammarrätten ligger i vägen, liksom Justitiekanslern och Marknadsdomstolen. Detta är nämligen Myndighetsön där inga fysiska personer får bo. 

På måndagen berättade DN att oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) vill göra bostäder av några av husen. En utmärkt idé. Ön skulle ges liv, fler stockholmare finge tak över huvudet och kanske kunde myndigheterna hamna i en förort där jobben är få och känslan av övergivenhet växer. 

Invändningarna är givna. Husen har kulturvärden. Men i dag är det ändå bara Domstolsverkets personal som får njuta av dem.

Om man aldrig kan bebygga punkt A som är för grön, och inte låta folk bo på punkt B som är för gammal – då blir det svårt att lösa bostadsbristen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.