Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Med korsordsmakarna försvinner bildning och civilisation

Kulturskymning på väg.
Kulturskymning på väg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Korsorden görs alltmer av datorer. Ytterligare ett sorgligt steg mot ett samhälle där bildning och varm mänsklighet ersätts av ytlighet och maskinkyla.

Garum, ostentativ, biltog, spökskräcka... Orden som jag sparat i min telefon är sannerligen svenska som främmande språk. Organza, oologi, karakal. Ord som legat alldeles bortglömda och dammiga som gamla leksaker på vinden, tills nya generationer hittat dem och börjat leka med dem.

De som leker är korsordsmakare. Jag hade aldrig hört talas om karakalen, lodjurets afrikanske örontofsade kusin, om det inte varit för dessa genier. Jag beundrar och älskar dem. Min bild av ålderdomen är att jag sitter bortglömd på en solbelyst veranda, omgiven av surrande bin och ett glas öl, och grubblar över nyckeln "kink", fyra bokstäver.

Men det kan jag tydligen glömma. Larmet kom i tisdags: Sex företrädare för Sveriges korsordsmakare berättade i DN Kultur att deras skrå är på utdöende. Datorerna är på väg att ta över, även här.

Genom samma dörr som öppnats för att släppa in maskinerna försvinner det som gör korsordslösande till annat än rena ifyllningsövningar. Associationerna, ordlekarna, det sjätte sinne som till sist får oss att förstå att "korsord" (fyra bokstäver) förstås ska bli INRI – orden på Jesu kors.

Varför ha korsordsmakare när det finns datorer? Varför ha författare, konstnärer?

När de mänskliga korsordskonstruktörerna fasas ut är det också en särskild människotyp som träder ut i skuggorna. En av de bästa. Vi kan kalla honom eller henne ”adjunkten”, även om hen inte alls behöver inneha någon examen. En stillsam typ med klassisk bildning – klart att Hefaistos och Vulcan är samma gudom! – och bultande kärlek till språket. En som uppskattar sitt te, sin sommarhatt och de olästa böckerna invid huvudkudden.

Den som löser korsord syndar inte. Genom det klokt konstruerade korsordet både trimmar man sin egen hjärna och utmanar en annans, som i en sorts ordens korrespondensschack. Man tillämpar sin gamla kunskap samtidigt som man tillägnar sig ny.

Men det är klart att denna konst också ska datoriseras, trivialiseras, förflackas, förfulas. Varför ha korsordsmakare när det finns datorer? Varför ha författare, konstnärer?

Min ålderdom lär inte bli som min dröm. Framtidens konstruktörer är robotar, liksom bina, enligt forskningen. Hoppas ölen ännu är analog.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.