Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Nya slag mot demokrati och öppenhet

Planen var att skriva om nya svenska thrillerboken ”Almedalen har fallit” av Erik Lewin. Men när datordokumentet ännu lyste vitt kom de första rapporterna från Lyon, Frankrike: Ett avhugget huvud, en flagga med ”islamistiskt budskap”. Och så följde attacken mot turistorten i Tunisien, med växande dödstal.

Verkligheten hann före fiktionen.

För ”Almedalen har fallit” handlar just om ett terrordåd. Våldet slår till mot det svenska samhället där och när det är som mest sårbart, politiker, tjänstemän, till och med höga militärer är samlade på ett ställe. Slå ut Visby och du slår ut Sverige.

Att Almedalen skulle falla som i boken, efter ett anfall så målmedvetet och massivt att det liknar ett fältslag, är väl osannolikt. Däremot känns det i svarta stunder som denna att idén ”Almedalen” kommer att falla ganska snart.

När utlöses en bomb nära scenen vid ett partiledartal? Kommer någon att granska det öppna kalendariet tillräckligt noga för att slå mot den lokal där de viktigaste och flesta befinner sig? Och har vi verkligen de redskap som behövs för att förhindra det?

Terrorn slår mot öppenheten, mot mötesplatser, mot fabriker och stränder. Den öppenhet som är Almedalen, och som varit en så tydlig symbol för den fredliga svenska demokratin, kanske lever på lånad tid.

Snart kanske vi säger: ”Minns ni de där åren kring 2000 när politiker och makthavare kunde gå runt bland vanligt folk, när de kunde hålla stora tal på öppna platser utan annan synbar bevakning än ett par Kling & Klang-konstaplar som åt Piggelin? Minns ni dem, åren då vi hade råd att vara så naiva att vi trodde att detta var det normala?”

Tunisien och Frankrike har mottagit nya, tunga slag från människor som tycks hata modernitet, demokrati, sekularism, fria samtal. Än så länge står öppenheten emot. Men hur länge?

”Tala milt och ha en stor käpp”, sa den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt om sin utrikespolitik. Jag vill aldrig vara med om den tid då vi tvingas sluta använda den milda rösten. Men jag hoppas samtidigt att vår käpp är stor nog när vi behöver den.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.