Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Oförklarlig vrede mot #jagärhär

Other: Magnus Bard

Gruppen #jagärhär arbetar för ett bättre klimat på nätet. Det är obegripligt och obehagligt att den möter så stark avsky.

Häromdagen exploderade Moderaternas gossen Ruda, Hanif Bali, på Twitter. Orsaken var Facebookgruppen #jagärhär, eller som Bali kallar den: #jagärsär.

En medlem hade uttalat sig extremt nedsättande om författaren Katerina Janouch, utan att bli avstängd av Facebook. Samtidigt kunde Bali visa hur han själv blev tillfälligt avstängd en gång ”efter era massanmälningar” (syftande på #jagärhär).

Hanif Bali kallar gruppen ”troll” och ”en regeringsunderstödd nätmobb”. Hans vrede och anklagelsepunkter är inte ovanliga. Många avskyr #jagärhär. 

Många.

I veckan ställde jag på Twitter frågan om varför. För transparensens skull: Jag är själv medlem i gruppen. Den arbetar för en bättre ton på nätet. Medlemmarna går in på sidor där det finns många kommentarer som är hatiska, hotfulla eller rasistiska. De bemöter argument, stöttar de som är utsatta för hatstormar och anmäler inlägg som kan tänkas bryta mot plattformens, till exempel Facebooks, regler.

Hur kan en sådan grupp vara så kritiserad, avskydd, hatad? 

Den så kallade alternativhögern rasar mot gruppen. #jagärhär-medlemmar hängs ut med adress, de kallas extremister och ”demokratifientlig hatgrupp”. 

Men även människor närmare den politiska mitten och traditionella högerdebattörer som Rebecca Weidmo Uvell – som av någon anledning inte blev accepterad som medlem – Ann Heberlein och Ivar Arpi har kritiserat den med skarpa ord.

Varför? Det rasade in svar på min fråga.

En del av kritiken är tänkvärd och befogad. Det finns en risk när människor går ihop i grupp och försöker styra samtalet i en viss riktning. Samtidigt kännetecknas demokrati just av rätten att gå samman och påverka. 

Gruppen anses ha en vänsteragenda. Massor av medlemmar är visserligen borgerliga, men jag håller med om att #jagärhär borde rikta fler aktioner vänsterut. Och vad värre är: flera av medlemmarna är administratörer i andra Facebookgrupper, där meningsmotståndare angrips på hånfullt sätt. Det rimmar mycket illa med gruppens mål, en bättre ton.

Även traditionella högerdebattörer har kritiserat #jagärhär med skarpa ord. Varför?

Men mycket av kritiken är desto märkligare. #jagärhär anklagas för de mest spretande förseelser, utan belägg. Varje gång någon sida stängs eller någon blockeras från Facebook påstås att det är #jagärhär som ligger bakom. Rykten och konspirationsteorier sprids och förstärks som i en visklek.

Till exempel frågar jag på Twitter hur Hanif Bali vet att det var #jagärhär som fick hans sida tillfälligt stängd av Facebook. Han har ännu inte hunnit svara mig, annat än med en fin hjärt-emoji. 

#jagärhär ska ha fått människor berövade sin inkomst. Belägg för att det är gruppen som orsakat detta är dock svåra att hitta. Den påstås försvara sexdömda asylsökande, men ett fåtal medlemmar som en gång gjorde det är uteslutna.

Det lyfts också fram exempel där invandringskritiker attackerats på sviniga sätt, men då har det såvitt jag kunnat utröna handlat om ickemedlemmar eller medlemmar som sedan uteslutits. I gruppreglerna står: ”Inga personliga påhopp eller nedlåtande kommentarer". Anmälningsaktioner är heller inte tillåtna.

Okynnesanmälningar är ett odemokratiskt oskick. Men om enskilda medlemmar bryter mot reglerna, är det då gruppens fel? Och om man som Facebookanvändare misstänker att någon bryter mot bolagets riktlinjer – är det då fel att anmäla? Ska man heller inte rapportera till exempel bombrecept eller IS-propaganda?

Jag tror att #jagärhär väcker så starka känslor hos extremister för att gruppen utför ett arbete som fungerar. Rasister och troll vill kunna fortsätta att säga rasistiska och trolliga saker utan att folk lägger sig i. #jagärhär regnar på rasistparaden.

Men det är som sagt långt ifrån bara därifrån kritiken kommer. Och en sak har jag så svårt att förstå. Om en grupp som jobbar för bättre ton i debatten ansätts hårt av extremister – borde då inte den liberala reflexen vara att om inte ta ställning för den så i alla fall inte engagera sig starkt emot?

Trollen vill skrämma bort oliktänkande och likrikta debatten med hot. Men gör inte #jagärhär exakt samma sak? Nej, jag har aldrig sett gruppen arbeta mot vanliga invandringskritiker, bara när kritiken slår över i felaktigheter och fördomar. Hur kan det vara så illa? Jag är själv högerliberal och jag vill absolut inte gå tillbaka till 2015 – det betyder ju inte att jag måste acceptera rasism och påhopp.

Ytterligare en fråga, jag ställde den flera gånger men tror inte att jag fick svar: Exakt vad är det som behöver sägas i den offentliga debatten men som #jagärhär förhindrar? 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.