Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Polisen har inget lovligt byte

Filmen visar några Malmö FF-supportrar som diskuterar med en stor skara gulvästade poliser. Tumult uppstår; en av männen skiljs från de övriga och omringas av gula västar. Mannen hamnar på marken med poliserna tätt inpå sig. De slår honom med batonger, en av dem sparkar mot den liggande.

Jag har lärt mig att inte dra slutsatser om skuld efter sådana här klipp, därför nöjer jag mig med att förmedla vad jag ser av filmen. Åklagaren Håkan Roswall på polisens avdelning för särskilda utredningar har också sett den. Han berättar om sex batongslag mot MFF-supportern, samt en ”lättare spark”.

I onsdags lade han ner förundersökningen.

Det är svårt att få poliser fällda i  största allmänhet. I fall som detta är det extra knepigt, vilket framgår av åklagarens motivering till att lägga ner förundersökningen. Tidigare prejudikat gör enligt fotbollskanalen.se gällande att poliser får slå folk med batonger vid matcher där det tidigare förekommit våldsamt upplopp.

Men exakt hur svårt är det att fälla poliser för våld mot fotbollssupportrar? Det kan senaste numret av magasinet Offside berätta. Hittills har svenska poliser åkt dit för misshandel av en supporter lika många gånger som Brommapojkarna vunnit SM-guld. Ingen. Det är svårt att undvika intrycket att på fotboll är man rättslös.

Min erfarenhet av läktarlivet är hyfsat gedigen, och man kan utan överdrift slå fast att vi supportrar kan vara en lättkränkt skara. Förutom den direkt våldsbenägna minoriteten grasserar en ”luften-är-fri”-mentalitet där en viktig komponent är att tjafsa med polisen och sedan bli oproportionerligt upprörd när polisen tjafsar tillbaka.

Med det sagt: En hel del av de poliser man ser runt arenorna, särskilt vid högriskmatcher, har uppenbarligen doppat sina fikamunkar i adrenalin. En supporter i Offsideartikeln som påstår sig ha slagits blodig vittnar om hur en polis sagt ”Man borde inte skratta, men jag tycker att det här är så jävla kul”. Sant eller inte – det är en attityd som många fans säkert känner igen.

Offsides text innehåller flera exempel där poliser obekymrat gått fria trots filmupptagningar och vittnesmål som tydligt talat emot dem. Varje enskilt fall måste bedömas för sig och alla kan givetvis vara oskyldiga. Men känslan att poliser generellt kommer undan med lagbrott – på arenorna och utanför – är inte bra för förtroendet för rättsväsendet. Noll fällande domar låter helt absurt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.