Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Polisens asylarbete måste tåla granskning

Det är inte lätt att begripa polisens hysch-hysch kring Alma-operationen som DN:s Lasse Wierup avslöjade på onsdagen.

Alma är en gigantisk historia. Snart sagt all polisverksamhet som har med migration att göra har samlats under samma namn. Det handlar om gränsbevakning, id-kontroller, skydd av flyktingboenden och vanlig brottsbekämpning.

Allt material där någon inblandad är migrant har nu samlats under samma kod, 291. Och allt är hemligstämplat av polisen: ”Ingenting ska ut ... så länge kommenderingen pågår", som det formuleras i ett internt direktiv som Lasse Wierup har läst.

Den svenska offentlighetsprincipen slår fast en tydlig huvudregel: Allmänna handlingar är offentliga. Med den bestämmelsen som grundpelare kan vissa enskilda handlingar beläggas med sekretess, vilket i så fall måste motiveras ordentligt.

I ett stort material, som Alma, finns ovillkorligen många känsliga delar som polisen har alla skäl att hemlighålla. Det kan handla om rikets säkerhet, om antalet poliser som finns på olika platser eller pågående brottsbekämpning. Att inte lämna ut sådana uppgifter är en helt annan sak än att lägga en död hand över hela materialet och kalla det ”arbetsmaterial” som polisen nu gjort.

Sådant ses nämligen inte som allmänna handlingar och omfattas inte av offentlighetsprincipen. Att kalla känsliga uppgifter ”arbetsmaterial” är ett beprövat grepp av makthavare. Det betyder inte att det är acceptabelt.

Polisens agerande öppnar bara för spekulation. Är Alma så omfattande och kräver så stora resurser att fältet nu ligger öppet för annan brottslighet? Har polisen tappat greppet, misslyckas man med att skydda asylsökande? Tar myndigheten politiska hänsyn – vilket också misstänktes efter sexbrotten i Kungsträdgården – genom att inte berätta vad operationen kostar?

”Det är fullständigt bisarrt att påstå att övergripande statistik skulle skada polisens arbete”, säger Nils Funcke, expert på tryckfrihetsfrågor, till DN.

Bättre än så är det svårt att uttrycka det. Polisen måste släppa in luft och ljus även i detta material.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.