Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 22:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-putin-skapar-ett-nytt-sovjet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Putin skapar ett nytt Sovjet

Den som skriver om den beklagliga och mycket farliga väg som Ryssland tagit under sin despotiske president blir ofrånkomligen kontaktad av några av Putins svenskspråkiga apologeter.

”Men Nato då?”, är standardinvändningen. ”Men USA då? Har de inte ringat in Ryssland, agerar Putin inte bara i självförsvar?”

Detta (på vilket svaren för övrigt är nej respektive nej) är i alla fall ämnen som kan vara öppna för diskussion. Svårare för Putinpatrullen blir det när man tar upp den direkt fasansfulla utvecklingen för mänskliga rättigheter i Ryssland, med förföljelser och mord på oppositionella, hårda slag mot hbtq-grupperna och ett hårdnande statligt strypgrepp på allt som liknar Putinkritik.

Ryssland var efter muren på väg in i den fria världens gemenskap. Nu vrider Kreml klockan tillbaka till närmast sovjetisk tidszon.

Det sista är det inte jag som konstaterar. Förra veckan höll organisationen Civil Rights Defenders sina så kallade ”Defenders’ days” i Stockholm, en konferens som samlar framstående människorättsförsvarare från hela världen. I samband med detta släpptes en rapport om statusen för den ryska yttrandefriheten. Man ska vara bra förblindad för att förneka att denna status för närvarande är låg – och sjunkande.

”Sedan Vladimir Putin återvände till Kreml i maj 2012 har situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland försämrats avsevärt”, lyder rapportens första mening. Sedan följer en uppräkning av slag efter slag som regimen riktat mot oppositionella, journalister och förkämpar för mänskliga rättigheter.

Det handlar om repressiva lagar, juridiska trakasserier och en långsam kvävning av internet. Lagar stiftas och tillämpas godtyckligt. Medier får stränga varningar för att de citerar oppositionella, aktivister döms till fängelsestraff. Putins ökända armé av internettroll lyfts fram, liksom innovationen att klassa organisationer som får bidrag från andra länder som ”utländska agenter”.

Tyvärr har påtryckningarna burit viss frukt; många utländska organisationer lämnar nu Ryssland. Flera av de intervjuade i rapporten vittnar också om hur omvärlden ser åt andra håll i stället för att rikta strålkastarljuset mot övergreppen från Kreml.

Så kan det inte fortsätta. Den svenska regeringen och resten av EU får aldrig svika de ryska förkämparna för mänskliga rättigheter. Det ryska folket förtjänar bättre.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.