Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Rätt att anmäla SD-Söder

Den dag har sällan grytt då jag hållit med Veronica Palm (S). Hon har dessutom en ovanlig förmåga att provocera, inte minst på Twitter, där hon brukar få mig att muttra saker som ”populist!”, ”politruk!” och ”du skriver mot bättre vetande (hoppas jag)”. Att kunna skapa den reaktionen hos sina politiska motståndare är naturligtvis en finfin tillgång för vilken debattör som helst.

I slutet av förra veckan anmälde Palm Sverigedemokraten och andre vice talmannen Björn Söder för hets mot folkgrupp. Orsaken var att Söder, efter terrorn i Paris, på sin Facebooksida skrivit ”Fredens religion har visat sitt ansikte.”

Anmälan gav upphov till hätsk kritik mot Veronica Palm. Och jag kan instämma i att tajmningen är dålig. På söndagen samlades hundratusentals människor och ett flertal världsledare i Paris i en magnifik stödmanifestation för yttrandefriheten. Även i Sverige skedde stora, värdiga demonstrationer.

Dagarna efter attacken mot Charlie Hebdo och gisslandramerna är inte de bästa för att gå till storms mot människor för att de yttrat förgripliga ord.

Å andra sidan. Veronica Palm har inte, mig veterligt, hotat någon. Hon har inte beskjutit Björn Söder eller kastat en brandbomb mot SD:s riksdagskontor. Hon har använt rätts­apparaten, som är demokratins förlängda arm. Hon vill få det prövat om Söders yttrande är förenligt med lagen om hets mot folkgrupp. Precis så, med en polisanmälan, reagerade franska muslimer på Charlie Hebdos Muhammedpubliceringar. I  den efterföljande rättegången år 2007 vann tidningen och den muslimska organisationen ­accepterade givetvis utslaget.

Så löser vi konflikter i en rättsstat.

Personligen hoppas jag och utgår från att inte heller Söder fälls. Hans uttalande var provokativt, fördomsfullt, generaliserande och extremt ovärdigt en talman, till och med om denne bara vore 64:e vice.

Men han måste ha rätt att säga det. Orden riktades till exempel inte mot en folkgrupp utan en religion. En religion kan inte kränkas, och den måste naturligtvis få kritiseras.

Jag hoppas också att Palmprocessen leder till fortsatt diskussion kring hetslagstiftningen. Det är inte en okomplicerad lag. De flesta samhällen drar vissa gränser kring vad vi får säga om våra medmänniskor, men var de gränserna bör gå måste ständigt debatteras, vägas, omprövas.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.