Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Rätt att kolla terroristens Iphone

Ljusets kamp mot mörkret – eller?
Ljusets kamp mot mörkret – eller? Foto: Julie Jacobson

Hur mycket man än älskar friheten på nätet borde inte terrorister få gömma sig i sin telefon.

Konflikten är å ena sidan oerhört modern och samtida. Terror, smarta telefoner och hackare.

FBI vill komma in i en Iphone som tillhörde Syid Farouk, terroristen som med sin fru i december sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino, Kalifornien. För att detta ska vara möjligt begär polisen att Apple designar mjukvara som upphäver den spärr som gör att telefonen raderas efter tio misslyckade lösenordsförsök.

Till stöd har FBI och justitiedepartementet en domstolsorder som uppmanar Apple att vara tillmötesgående.

Apple säger högljutt nej. Företaget, under ledning av vd:n Tim Cook, anser att förfarandet bara är början på ett sluttande plan. Om man skulle ta fram sådan mjukvara – var skulle den riskera att hamna? Och vad blir nästa integritetskränkande åtgärd som FBI kommer att kräva för att komma in i våra telefoner?

Å andra sidan är det pågående dramat bara ännu ett kapitel i en konflikt som sträcker sig århundraden tillbaka. Integritet mot säkerhet – det liberala dilemmat. Hur stora inskränkningar i vår frihet ska vi tåla? Hur mycket makt ska staten få på individens bekostnad? Trygghetsskapande övervakning är väl ingen fara för den som inte har något att dölja – eller?

Fallet Apple vs staten blir än mer kittlande eftersom det också skildras som en tvekamp mellan två starka viljor som vägrar överge sina principer: Tim Cook respektive FBI-chefen James Comey. Den senare hotade att avgå när Bushregimen kom med långtgående förslag om massövervakning, Cook å sin sida har rusat in i dagens konflikt som en ökenvandrare i ett dryckestält.

Kanske är bråket med FBI just vad Apple, vars börsvärde minskat, behöver. Det är finfin pr att trumpeta ut att man gjort en telefon så säker att inte ens man själv kan ta sig in i den.

Uppståndelsen passar också in i den rebelliska anda som Apple slagit mynt av. Mycket påpassligt meddelade företaget nyligen att det utarbetar ny teknik som ska göra det ännu svårare, kanske till och med omöjligt, för regeringen att hacka en Iphone. Och några dagar i fängelse för domstolstrots kanske är exakt vad Tim Cook behöver för att fylla den avlidne Steve Jobs hippiesneakers.

I ett öppet brev på hemsidan använder Cook sitt mest dramatiska darr på stämman. ”Smarta telefoner, med Iphone i täten, har blivit en väsentlig del av våra liv. Människor använder dem för att lagra en oerhörd mängd personlig information”, skriver han.

Och visst har han rätt i att uppgifter om hälsa, bankkonton och till och med sexliv finns i telefonerna. Liksom uppgifter om våra vänner som de kanske inte alls vill ska nå offentligheten.

Men exakt samma sak kan sägas om våra hem. Deras roll i vårt liv är svår att överskatta, och tvi tusan så mycket personlig information som finns lagrad där. Ibland innehåller de till och med smarta telefoner. Och där får polisen, med giltiga tillstånd, ta sig in.

Många har en bild av att den digitala världen är något helt annat än den fysiska. Här gäller, och ska gälla, andra lagar. Företag som Apple och Google slår gärna mynt av just det.

Men kanske borde vi tänka precis tvärtom? Kanske borde vi anstränga oss för att i högre grad se nätet som resten av världen. Det man inte får säga till en medmänniska på gatan ska man heller inte få säga på Facebook eller Kik. Upphovsrätten till en film, låt, bild eller text borde inte vara mindre värd på nätet än på den fysiska marknaden.

Och om en terrorist lagrat viktig information på sin telefon kanske polisen, stödd av domstolen i en demokrati, borde ha exakt samma rätt att komma åt den som om terroristen gömt den i ett kassaskåp i källaren.

Nu är det förvisso så att den amerikanska staten på senare år inte gjort mycket för att förtjäna vårt förtroende. Det finns ett före och efter 11 september. Före och efter Edward Snowden. Nu anar vi att om FBI ges en tumme tar de hela överkroppen.

Och visst kan Tim Cook ha en poäng när han varnar för de små stegens tyranni. Om FBI får hacka just denna telefon – vad hindrar dem från att bryta sig in i fler? Om USA:s regering kan kräva att Apple öppnar sitt digitala kassavalv – vad hindrar Kinas från att begära samma sak?

Den bästa, kanske enda, garantin vi har mot missbruk av övervakning är demokratin själv. Myndigheternas aktioner måste vara transparenta, beslutskedjorna raka, lagtexterna glasklara, möjligheterna till överklagan tveklösa.

Om de rekvisiten finns på plats är det inte nödvändigtvis våldtäkt på integriteten att ge polisen tillstånd att gå in i en terrorists telefon.

Staten har rätt att ha viss koll på oss. Men då är det än viktigare att vi har koll på staten.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.