Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sajten om islamofobi – en kör av extrema röster

Värda en värdigare sajt.
Värda en värdigare sajt. Other: Lars Epstein

Det finns mängder av moderata muslimer som skulle kunna driva en sajt om islamofobi. I stället gick uppdraget – och skattepengarna – till kontroversiella Ibn Rushd. Varför då, demokratiminister Alice Bah Kuhnke?

Det som Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär beskriver på tisdagen är så märkligt att man undrar om det är ett skämt. Eller kanske en parodi från dem som anser att Sverige står upp till halsgropen i islamisering? Men nej, sajten finns. Och det som står där är bisarrt.

Det handlar om islamofobi.se, som ingår i ett projekt initierat av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Myndigheten har gett en påse pengar till studieförbundet Ibn Rushd, i sig en kontroversiell organisation. Nu är det Ibn Rushd som driver sajten. "Självständigt", skriver man. Jo tack. 

Senast var förbundet aktuellt i höstas, när det ville stoppa ett seminarium i Umeå om IS för att forskaren Magnus Norell – illa sedd av Ibn Rushd – var en av deltagarna. Norell ansågs ”sprida grova och samhällsfarliga islamofobiska konspirationsteorier”.

För ett år sedan avslöjade Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, att Ibn Rushd arrangerade en konferens i Stockholm där en inbjuden föreläsare var ökänd för ”sin antisemitiska propaganda, sina maningar till jihad för att utplåna Israel och sitt hat mot homosexuella”. Det var inte första gången. Arrangörerna tog senare avstånd från inbjudan och menade att de inte kände till antisemitismen. Om homofobin glömde de den gången att uttala sig.

En av ”experterna”: Masoud Kamali, mannen som gjorde karriär på att förringa hederskultur.

Ibn Rushd anklagas ofta för att vara en del av Muslimska brödraskapet. Förbundet understryker dock självt att det verkar för demokrati, allas lika värde och allas rätt att slippa diskrimineras och att de gånger de agerat islamistiskt – som med de inbjudna talarna – har det varit ett misstag. Man ska tro sina medmänniskor om gott. Men den tron skakas i grunden när man läser den sektion på islamofobi.se som bär rubriken ”Expertröster”. De fem ”experter” som uttalar sig är: Kitimbwa Sabuni, Mattias Gardell, Katri Linna, Tobias Hübinette och Masoud Kamali, mannen som gjorde karriär på att förringa hederskultur. För den som följt debatten om islam i Sverige känns merparten av namnen som en medveten provokation. 

Låt oss granska några av budskapen på denna sajt, finansierad av skattepengar: ”islamofobi har utvecklats till en industri i sig själv som involverar media, akademin, tankesmedjor, försvars- och säkerhetsindustrin samt politiken” (Sabuni). ”Rasismen mot muslimer har varit en byggsten i konstruktionen av 'det moderna och demokratiska Väst' ... Ockupationer och demoniseringen av muslimska länder och muslimer kan därför inte kallas någonting annat än antimuslimism” (Kamali). ”Historien går igen. Från den medeltida kristna islamofobin har man behållit idén att muslimer är onda” (Gardell). 

Är detta inte åsikter som ska få framföras? Jo, självklart. Men är detta åsikter som ska framföras som rena sanningar, oemotsagda, på en sajt prydd av ett myndighetsnamn? Varför har inte moderata svenska muslimer fått driva projektet?

Man kan inte vänta sig att en höna ska värpa oxfilé. Jag klandrar inte Ibn Rushd för att man bedriver opinion. Men jag undrar vem på SST som fattat detta beslut, och om ansvarigt statsråd – Alice Bah Kuhnke (MP) – är nöjd med hur det blev.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.