Erik Helmerson: Säkrast att utgå från kränkthet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Erik Helmerson: Säkrast att utgå från kränkthet

Erik Helmerson.
Erik Helmerson.

När nationaldagen i år firas på Gammliaområdet i Umeå får försvaret inte finnas på plats med aktiviteter. Orsak: Arrangörerna tror att nykomna svenskar skulle ha något emot det.

”Det var en magkänsla”, säger Lillemor Elfgren, programsamordnare på Västerbottens museum. Tyvärr är det inte första gången som nya svenskars vilja tolkas av gamla svenskars ”magkänsla”, alltså gissningar.

En alternativ gissning skulle kunna vara att den som flytt undan terror och förtryck känner trygghet i att det nya landet har resurser att försvara sin frihet och demokrati. Men att fråga de berörda nysvenskarna var tydligen inte aktuellt. Det är alltid säkrast att utgå från att folk blir kränkta av allting.

Min magkänsla säger mig att människors ilska över denna befängda idé kommer att gå ut över de helt oskyldiga – nämligen de ”nya svenskar” som inte ens tillfrågats.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.