Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: Samma gnäll på invandrarna nu som då

DN:s reportage i januari om Karolinska institutets samling av kranier berättade att den svenska rasbiologin påverkade 1927 års utlänningslag. Propositionstexten handlade om ”värdet av att vårt lands befolkning är av en sällsynt enhetlig, oblandad ras”.

Den som läser texten som ligger till grund för lagen kan förstås glädjas över hur mycket som i dag är annorlunda, hur allt tal om enhetliga raser är borta ur riksdagen.

Men det går också att konstatera att en hel del, nästan 90 år senare, går igen. Politik, även vad gäller invandring, går uppenbarligen bara att variera till en viss gräns. Här gnager tidens tand långsammare än man kanske tror.

Den ökande invandringen, skriver departementschefen som författat propositionen, har blivit ”en viktig samhällsföreteelse, vilken måste i tid noggrant uppmärksammas”.

Man undrar hur det lät på dåtidens version av Twitter, alltså Wärdshuset Knäfvelborren: ”Måste uppmärksammas? Vi pratar ju inte om annat!”

Argumenten mot arbetskraftsinvandring, dåtidens version av ”Go home”, lät så här: ”Vårt land befinner sig för närvarande i en period av relativt stor arbetslöshet. En avsevärd inflyttning av utländska arbetssökande (...) skulle leda till en försämring av de här i landet rådande förhållandena i detta avseende”. Alltså löner och levnadsstandard.

Även bostadsbristen var ett bekymmer: ”främlingsströmmen (...) kan taga den omfattning, att den å vissa orter kunde inverka störande på bostadsmarknaden”.

Och så var det förstås brottsligheten bland de däringa ickesvenskarna: ”ett ökat antal kriminellt betonade individer kan komma att söka sig till Sverige. Även de osäkra politiska förhållandena i vissa främmande länder torde kunna föranleda invandring av en del ej önskvärda befolkningselement.” Vad var dåtidens IS, kan man undra. Indignerade tsarister – IT?

På måndagen berättar DN att de flesta svenskar har en generös inställning till invandring. En enkel slutsats man kan dra av 1927 års lag är att det knappast finns någon undre gräns där kritikerna av invandring kommer att bli nöjda. Även om Sverige bara tog emot 200 flyktingar om året skulle de mer rabiata motståndarna med stor sannolikhet varna för lönedumpning, bostadsbrist och kriminalitet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.