Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Skilj på folkhälsa och förmynderi

I Sverige är andelen rökare låg, sannolikt för att vi snusar i stället. Ändå behandlas snus och cigaretter som om de vore nästan lika farliga.

Tobaksrökning är en riktigt, riktigt korkad sak, både på individ- och samhällsnivå. En ny studie, från Cancerfonden och Skandia, gör gällande att detta missbruk kostar det svenska samhället 31 miljarder kronor om året. Lägg till allt personligt lidande och risken för ickerökare att få i sig skadliga ämnen.

För några veckor sedan kom en annan undersökning, gjord av forskare vid Karolinska institutet. Den omfattade 424 152 manliga deltagare och visade att snusare inte löper ökad risk att få bukspottkörtelcancer. Just denna sjukdom har annars varit ett av de stora argumenten för att med hjälp av olika inskränkningar och skatter hålla snuset så långt borta från vuxna svenskar som möjligt. Nu har det kullkastats.

Det är fortfarande ytterst få som skulle hävda att snus är nyttigt. Att det skulle vara nämnvärt farligt återstår att bevisa. Tvärtom tyder mycket på att snuset bidrar till att hålla folk borta från cigaretter. I Sverige är andelen rökare bland de lägsta i Europa, sannolikt just för att vi snusar i stället. Ändå behandlas snus och cigaretter som om de vore nästan lika farliga. Ändå höjer regeringen snusskatten mer än skatten på cigaretter, så att prisskillnaden minskar. Och ändå sammanblandas de under beteckningen "tobak". 

Vi ska springa i skogen och leta kantareller, inte peta i oss gifter i någon skum lokal.

Exempel på detta hördes i Sveriges Radios intervju med Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström när kostnadsstudien presenterades. "Exponeringsförbud för tobaksprodukter skulle göra stor skillnad", sa hon. "Man skulle också kunna införa fler tobaksfria, rökfria utemiljöer..."

En misstanke: Politiker och andra makthavare tycker inte att det spelar någon roll att snusning och andra former av nikotinintag är så mycket ofarligare än rökning. De gör ingen skillnad på "livsfarligt" och "omoraliskt", de tycker inte man ska ägna sig åt sådana onyttigheter alls. Vi ska springa i skogen och leta kantareller, inte peta i oss gifter i någon skum lokal.

Men faktum är att om en vuxen människa vill ägna sig åt något som inte skadar henne nämnvärt eller omgivningen ett dugg, då ska politikerna lägga sig i detta så lite som möjligt. Och bevisbördan är alltid deras.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.