Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sluta gnälla om sommartid

”Åh nej, måste ställa fram klockan, mitt liv ligger i ruiner!”
”Åh nej, måste ställa fram klockan, mitt liv ligger i ruiner!” Foto: Mikael Andersson/TT

De återkommande kontroverserna om sommartid är ett bevis på att många människor saknar verkliga problem. Hur kan man bråka om två timmar per år?

Jag läser med fascination DN:s text om söndagens övergång till sommartid. En opinionsmätning visar att 37 procent av svenskarna vill ha sommartiden hela året. 29 föredrar vintertid, 26 vill fortsätta som i dag och 9 procent svarar ”vet ej”.

Jag saknar ett svarsalternativ: ”Men gör bara som ni vill, vem orkar gnälla om detta?” 

Ett år består av 8.760 timmar. Det här handlar om två. Ändå läser jag på sajten Må bra att sommartiden är rena dråpslaget mot vår hälsa och civilisation: ”Det här med att ställa om klockan två gånger om året är riktigt dåligt och ställer till med många problem”, säger tidscoachen Dorotea Pettersson.

Exempel: Sömnbrist som ”kan ta flera veckor att rätta till”. Ökad risk för hjärtbesvär, diabetes och depression. ”Onödiga relationsproblem.” Fler trafikolyckor, fler självmord.

I DN framgår att unga påverkas mest, vilket hedrar vetenskapen att den kunnat utröna eftersom man ännu inte hittat en tid, sommar som vinter, då tonåringar inte är dödströtta.

För min del skulle jag dock vara extremt nöjd med en stat som såg som sin viktigaste uppgift att bestämma vad klockan var.

Men en synnerligen viktig brasklapp kommer också i DN-texten: ”effekterna är väldigt små och nästan obetydliga.” Ursäkta, men det hade jag kunnat berätta direkt. Det handlar nämligen om två timmar. En på hösten, en på våren. Av  8 760. 

Sömnforskaren Arne Lowden säger i DN en klok sak. Tidsomställningar gör vi  konstant: ”Särskilt unga människor kan ju festa och stanna uppe hela natten utan att så mycket som blinka. Det är ju en enormt mycket större påfrestning på dygnsrytmen än den lilla justeringen som vi gör genom att ställa fram klockan en timme.”

Han konstaterar att det finns en förklaring till varför folk ändå gnäller så mycket: ”För att det är en påtvingad ändring”. Det är säkert alldeles sant. För min del skulle jag dock vara extremt nöjd med en stat som i huvudsak ägnade sig åt att bestämma vad klockan ärr.  

Jag kan förstå bönder som får problem. I övrigt är vi svenskar ett fascinerande folk. Så lite ont händer i det kyliga norr att vi, för att hitta något att bråka om, måste bli ilskna över att behöva ställa fram klockan en timme. Mitt svar på enkäten: Bara säg vad klockan är slagen, jag anpassar mig.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.