Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sluta snacka, börja bötfäll

Stockholms stads hemsida trumpetar ut ”Satsning på cykling”. Kloka och generösa beslutsfattare berättar att de vill ”göra det enklare och säkrare för dig som cyklar och ge mer plats för alla cyklister”. Det talas om en satsning på en miljard kronor fram till år 2018.

Där finns även en ”Stockholm stads cykelplan”, en matig pdf med färgbilder på folk som trampar sig över broar, korsningar och nymålad asfalt. Ständig medvind tycks råda.

Ingenstans syns bilden av en cyklist som tvingas köra ut i gatan eftersom en lastbil parkerat mitt i cykelbanan.

Höga krav ställs, vet Stockholms hemsida att berätta, ”på det strategiska cykelarbetet”.

Kan man hoppas att i detta strategiska arbete ingår en plan för hur man ska få folk att plantera sina feta Volvo XC60 annorstädes än i de körfält där det, för att missförstånd ska undvikas, faktiskt har målats en synnerligen tydlig cykel?

Det finns på samma hemsida en uppsjö av kartor där någon målat mångfärgade ränder föreställande banor där det i framtiden ska susa fram cyklar till och från samtliga väderstreck.

Kan det även finnas en plan för hur bilägare ska fås att fatta att de inte får parkera i dessa ränder – även om de slagit på varningsblinkern? Att de ska begripa att blinkern inte förvandlar bilen till en gas som det bara är att cykla igenom utan påföljande hjärnskador?

Med andra ord: Hur planerar Stockholms stad att hantera problemet med alla dessa bilister som blockerar cykelvägarna? Frågan ställdes i tisdagens DN till G4S, som hanterar parkeringsbevakning i Hammarby sjöstad och i södra Stockholm.

Svaret löd: med samtal. ”Ser vi en bilist som parkerar fel så pratar vi i första hand med den och ser till att den flyttar bilen”, sa G4S representant.

Får man önska att p-vakterna åtminstone använder sitt skarpaste tonfall? Annars kan det finnas viss risk att bilisterna känner sig otillräckligt avskräckta från att ställa sig fel även nästa gång.

Ett mer drastiskt förslag är detta: Följ lagen. Bötfäll alla som parkerar i cykelbanor.

PS: Ja, många stockholmscyklister beter sig illa, om detta har jag också skrivit. Det ursäktar inte att cykelbanorna blockeras.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.