Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Stoppa övergreppen mot hbtq-personer i Kaukasus

Den tjetjenska förföljelsen av hbtq-personer sprider sig till grannländerna. Omvärlden måste protestera högljutt.

Under våren pågick en brutal kampanj mot homosexuella i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Myndigheterna grep hundratals människor och torterade dem för att de skulle ange andra hbtq-personer.

När Tjetjeniens auktoritäre ledare, Ramzan Kadyrov, ställdes till svars sade hans presstalesman: ”Om det fanns sådana i Tjetjenien skulle rättsapparaten inte behöva ha något med dem att göra eftersom deras släktingar skulle skicka dem någonstans varifrån man inte kommer tillbaka.” 

Den brutala utrensningen bemöttes av organisationen Ryska hbtq-nätverket med en unik aktion: en stor evakuering. Man flyttade helt enkelt ett hundratal människor bort från regimens klor.

”Jag tror inte att någon annan europeisk ideell organisation genomfört något liknande. Vi gav medicinsk vård, hjälpte folk att gifta sig, skaffade dokument... Vi fick till och med förlösa två barn. Vi har lärt oss mängder av evakueringen.”

Orden kommer från Igor Kochetkov, ordförande för nätverket. I veckan besökte han Stockholm och organisationen Civil Rights Defenders för att berätta om månaderna då en delrepublik i ett civiliserat land, år 2017, började föra krig mot delar av sin egen befolkning på grund av vilka de älskar.

”Ryssland är ändå medlem av Europarådet. Inte sedan Hitlers dagar har väl européer torterats och dödats på grund av deras sexuella läggning?” 

Enligt Kochetkov var attacken mot hbtq-personer möjlig på grund av två faktorer. Det tjetjenska styret, Kadyrov och hans krets, har befogenheter från Kreml att fara fram precis som det vill. Och i hela Ryssland florerar öppen homofobi från myndigheterna.

”De två ser inte relaterade ut, men båda hänger ihop med Putins politik. Vi har sett samma sak på flera håll i världen. Auktoritära regimer spelar på människors homofobi för att stärka sin egen ställning.

Nu har det tjetjenska hbtq-hatet spritt sig till grannländerna. I Uzbekistan interneras homosexuella, i Tadzjikistan samlar myndigheterna in listor. Och larmrapporter kommer från Azerbajdzjan: människor grips, förnedras och tvingas att lämna ut sina kontakter till polisen. 

”Omvärlden måste markera hårt”, säger Igor Kochetkov i Stockholm. ”Även om det kanske inte leder till att gärningsmän blir gripna är det viktigt för offrens självkänsla att man uppmärksammar att ett brott begåtts mot dem. Det handlar också om att visa andra auktoritära ledare att deras handlingar får konsekvenser.”  

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.