Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Sverige blir bättre – och värre

Dåligt företagsklimat.
Dåligt företagsklimat. Foto: Johan Nilsson TT

Sverige blir verkligen allt tryggare, men sveket mot de utsatta områdena har varit stort, skriver Erik Helmerson.

En ny rapport från Stockholms handelskammare handlar om företagande i utanförskapsområden och innehåller oroväckande fakta.

Bland annat uppger 40 procent av svenska företagare att de utsatts för brott de senaste åren. OECD-snittet är 25 procent. På frågan om vad som är de största hindren för svenska företagare kommer kriminalitet på femte plats, och ”konkurrens från informella verksamheter” – till exempel konkurrenter som anställer svartjobbare – på sjätte. Skattetrycket, denna outsinliga källa till klagomål, är först nummer åtta.

När DN skrev om rapporten i förra veckan reagerade olyckskorparna på det förutsägbara sättet: ”Ni påstår att Sverige blir tryggare, hur förklarar ni då det här?!” Men det är inte svårt alls. Svenskarna i stort känner sig säkrare, enligt Brås senaste trygghetsundersökning – men i flera av de utsatta områdena går utvecklingen åt fel håll.

Sveket mot dessa områden har varit stort. Samhället har gått till reträtt och låtit kriminella flytta fram sina positioner. Småbrott har accepterats och blivit stora. Nu sker en satsning på fler fasta poliser i områdena, tillsammans med större myndighetssamverkan. Det är senkommet men välkommet. Inte en stadsdel, inte ett kvarter av Sverige ska lämnas i händerna på kriminella.

I debatten om förorten kan lätt urskiljas två huvuddrag. Den ena sidan anser att laglösheten – gäng, brinnande bilar, droger – är huvudproblemet och att detta ska lösas med ”hårdare tag”.

Den andra menar att orsakerna är sociala och att de utsatta områdena behöver mer resurser.

Det intressanta är att de borde kunna enas kring den linje som bland andra Stockholms handelskammare pekar ut. Fler och effektivare poliser, som beivrar även småbrott, ger mer trygghet. Mer trygghet ger fler företag. Fler företag ger fler jobb och bättre välstånd.

De enda som gnisslar tänder åt sådana åtgärder torde vara de två extremgrupperna; de som tycker att massinvandringen orsakat oförbätterliga getton som borde jämnas med marken, och de som ser Orten närmast som helig mark där all polisnärvaro är en naken provokation.

Men de två borde man med det bästa samvete kunna ignorera.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.