Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 00:21 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-ta-av-er-masken-pa-natet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Ta av er masken på nätet

Den misstänkta SD-skandalen som Aftonbladet avslöjat visar faran med anonyma debattörer. Ingen vet vem som betalar för deras åsikter, skriver Erik Helmerson.

Har Aftonbladet rätt är det en makalös soppa.

På Sverigedemokraternas riksdagskansli jobbar en 34-årig man med minst tre alias. Under ett namn bedriver han en blogg som gärna citeras av SD-politiker och debattörer. Under ett andra skriver han en debattartikel som kräver rösträtt för asylsökande. Bland dem som med avsky sprider texten finns partitoppen Linus Bylund. Och bland dem som kritiserar den finns 34-åringens andra alias.

Om uppgifterna stämmer har han alltså rasat mot sig själv offentligt med SD som arbetsgivare. Denna metod att väcka politisk debatt kanske partiet inte kände till – men inte ens när de fick veta var upprördheten frapperande. "Vad han gör på sin fritid får han svara för", svarar 34-åringens chef, SD-riksdagsmannen Markus Wiechel, till Aftonbladet. Ett parti vilket som helst?

Vi får se var detta landar. Mannen förnekar debattartikeln och skriver på sin blogg att han ämnar "stämma Aftonbladet för förtal och röjning av skyddad identitet". Är det något jag lärt mig i branschen är det att hot om polisanmälan inte är en nyhet, oftast stannar det vid just hot. 

Men en sak står klar redan nu. Var och en som i dag tar ställning offentligt blir bemött av anonyma röster. Detta kan ske på telefon, i mejlkorgen eller i sociala medier. En del vägrar att gå in i sådana debatter, de vill inte diskutera med någon de inte vet vem det är. 

En vanlig invändning är då: "Argumenten blir väl inte sämre för att avsändaren är anonym?" Och det blir de inte. Men det finns en uppsjö av andra skäl att vilja se ansiktet på sin diskussionspartner. 

Den som öppet står för sina åsikter tvingas vara korrekt. Har hen fel kommer straffet direkt och riskerar också att bli långvarigt. Den som är anonym, eller som 34-åringen har flera ansikten, kan skriva vad som helst. Om kritiken blir för stark avslutar hen sitt alias och startar ett nytt.

Som anonym slipper man krav på konsekvens och att ens åsikter är förenliga, man kan lova både gratis godis och bättre tandhälsa.

Visst kan det finnas särskilda skäl att vilja vara hemlig. Men i tider av faktaresistens, trollfabriker och desinformationskrig är öppenheten extra viktig.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.