Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Trump förklarar krig mot den fria pressen

Donald Trump under presskonferensen.
Donald Trump under presskonferensen. Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trumps stenhårda angrepp på medier som publicerat ”fejknyheter” om honom, bland annat CNN, visar hans skrämmande syn på pressfriheten.

Om nyheten är sann är den en av de största under min journalistiska bana. Har Ryssland under flera år odlat, vattnat och gödslat Donald Trump som ett litet plommonträd bara för att nu, när han blivit USA:s president, kunna skörda frukterna? Sitter Vladimir Putin på bevis för bland annat att Trump orkestrerat en märklig sexuell akt på hotellet Ritz i Moskva?

Den tillträdande presidentens reaktioner på onsdagens rubriker var tragikomiska. ”Ryssland sade precis” att uppgifterna är falska, twittrade han – som om ryska förnekanden vore någon sorts facit.

”Fejknyheter – en fullkomlig politisk häxjakt”, skrek han också ut på Twitter. Det var ju en härlig ironi med tanke på att få politiska kandidater, om någon, i ett demokratiskt land spritt falska nyheter med större iver än just Donald Trump. Om påståendena hade gällt någon av hans politiska motståndare kan man sätta en helg på Ritz att han hade twittrat ut den snabbare än man kan säga ”kompromat”, det ryska ordet för att samla jobbigt material om makthavare.

Onsdagens bisarra presskonferens visade upp den Trump vi såg under valkampanjen. Talande om sig själv i tredje person sa han: ”Om Putin gillar Trump ser jag det som en tillgång, inte en svaghet”. Dock utan att fråga sig varför Putin i så fall gillar Trump. Han gick också till våldsamt angrepp mot de medier som publicerat de nya uppgifterna och gav därmed en indikation på hur det kommer att se ut i fyra år för dem, medier och andra, som vågar utmana eller kritisera honom.

Nu har alltså mannen som satt i system att bussa ryktenas rabiessmittade hundar på motståndaren själv blivit grundligt biten i båda skinkorna. Man skulle kunna hånle och anse att en sorts rättvisa äntligen skipats. Tyvärr är det hela alldeles för allvarligt för det.

Om det inte är sant visar händelserna återigen hur lätt det att fejknyheter får stor påverkan på den politiska debatten och på hela samhällen. Detta påminner oss om vikten av källkritik, återhållsamhet, ”att hålla huvudet kallt”, som DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén skrev i sin onsdagstext om rysk desinformation. För ingenting har bevisats, inget har kunnat beläggas, allt är just rykten och en del av ett pågående informationskrig.

Om uppgifterna däremot stämmer, ja, då lever vi i en tid då Kreml har en amerikansk president i sin ficka. En politisk mardröm blir knappast värre än så.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.