Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Erik Helmerson: TV4:s ”nollrasism” – ett skämt

Så här sammanfattade SVT:s ”Kulturnyheterna” på tisdagen artisten Dani M:s politiska gärning: ”Den 25-årige rapparen har bland annat sagt att judar kontrollerar världens bankväsenden och medier, att terrorattentatet i Köpenhamn i våras var orkestrerat av en hemlig ’elit’ som styr världen och uttryckt stöd för det högerextrema partiet De Fria.”

Bakgrunden är att Dani M ska vara med i TV4-satsningen ”Lyckliga gatan”.

När han uppmanats att förklara sig och redovisa vad han egentligen anser om de konspirationsteorier han spritt har Dani M svarat att han är emot all rasism och ber om ursäkt för att han ”gjort folk arga”. Ursäkterna har dock aldrig gällt sakfrågan, de fördomar som han trumpetat ut.

Det finns i dag en sorglig tendens att ta mindre allvarligt på fördomar som kommer från någon som själv tillhör en ”underordnad grupp” – ja, vi är ju besatta av grupptillhörighet för tillfället. Om den individ som yttrar sig rasistiskt å sin sida anses vara utsatt för fördomar ser många mellan fingrarna, eller åt annat håll.

Läs också: Svensk rappare bakom antisemitiska konspirationsteorier

Det upprepas gång på gång. Fort­farande finns de som förnekar begreppet hedersmord, fortfarande vill många tona ner det ökande trycket mot kvinnor och sexuella minoriteter i ekonomiskt utsatta förorter.

Anta att en vit artist hade uttalat sig om judar, eller för den delen muslimer, på samma sätt som Dani M.

Är det någon som på allvar tror att denna artist skulle kunna bli aktuell för ett brett underhållningsprogram i en av de stora kanalerna – och att företrädare för kanalen skulle försvara det hela med ”vi kan inte klippa bort människor som inte tycker samma sak”?

Den som räcker upp handen nu får gärna, vilket ”Kulturnyheterna” gjorde, tänka på Louise Andersson Bodin. Det var hon som i somras stoppades av TV4 från att delta i programmet ”Spring” för att hon använt n-ordet på ett You­tubeklipp. Det hjälpte inte att hon tog bort det och bad helhjärtat om ursäkt. TV4 konstaterade att ”i och med den här debatten riskerar det att göra att det här programmet, som i grund och botten är ett lekprogram, börjar handla om något annat”.

”Nollrasismen” som TV4 är så stolt över begränsar sig tydligen till sådan rasism som väcker debatt, för den gäller alltså inte Dani M, konspirationsteorier och ”Lyckliga gatan”. Kanske räknar kanalen med att debatten, alltså den mediala upprördheten, blir mindre denna gång än senast. Det sorgliga är att det förmodligen stämmer.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.