Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Välgörande tydlighet från Wallström

Det är välgörande att höra utrikesminister Wallström så tydligt fördöma de palestinska knivdåden. En som däremot inte på minsta sätt fördömer dem är Nabil Shaath, skriver Erik Helmerson.

Jag har varit väldigt tydlig i att fördöma knivdåden och jag menar att alla måste fördöma knivdåden.”

Så säger utrikesminister Margot Wallström om de palestinska knivattackerna mot israeliska civila, poliser och militärer som tycktes eskalera under helgen.

Det är välgörande att höra Wallström så tydlig. Tidigare har hon fokuserat oproportionerligt hårt på Israels respons i förhållande till själva terroristattackerna, som tvingar landets civila att leva i skräck.

En som inte på minsta sätt fördömer dåden är Nabil Shaath. Han är utrikespolitisk talesperson för Fatah, den jämfört med Hamas mindre våldsbenägna palestinska organisationen, och intervjuades i Ekot på måndagen.

 

Om han kunde fördöma en attack mot en obeväpnad israelisk civilperson fick vi inte veta.

 

”Jag kan inte fördöma en 16-åring som upplever att Israel har berövat honom allt och därför inbillar sig att det enda han kan göra för att slåss mot ockupationen är att ta en kökskniv och gå till attack mot en soldat”, sa Shaath till Cecilia Uddén.

Om han kunde fördöma en attack mot en obeväpnad israelisk civilperson fick vi inte veta, det var en motfråga som i alla fall aldrig sändes i inslaget.

Det ställdes faktiskt inga motfrågor alls, inte heller om den vitt spridda propagandan som uppmanar palestinier att begå fler attacker mot israeler. Eller om huruvida den palestinska myndigheten verkligen ser det som önskvärt att barn och tonåringar offrar sina liv i vad Uddén kallade ”de desperata knivdåden”.

Däremot fick vi veta att Shaath hade ett porträtt av sin ”idol”, Nelson Mandela, på väggen. Visst, denne stämplades länge som terrorist, men det är tveksamt om han skulle nicka gillande åt knivhugg mot gravida kvinnor.

Våldet från båda sidor måste få ett slut. De illegala bosättningarna måste upphöra och Israels regering vända tillbaka till tvåstatslösningen, den enda hållbara för varaktig fred och stabilitet.

Man kan vara djupt kritisk mot Israels agerande och tycka att landet utifrån sin uppenbara styrkeposition träder på livsfarliga vägar. Det ursäktar inte palestinskt demokratiförakt och terrorism mot vare sig civila, poliser eller militärer. Ju tydligare vår regering markerar detta desto bättre.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.