Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Erik Helmerson: Varför bojkotta just Israel

Vi lever alltmer i en nätets skamkultur. En obetänksam tweet, en berusad statusuppdatering, en bild som man aldrig borde ha ställt upp på – de blir virala med ett par knapptrycks hastighet. Vi har sett många exempel på hur privatpersoners rykte slagits sönder av nätdrev.

Det är inte underligt om företagen är livrädda för samma sak. Det går snabbt att trumma ihop en upprörd kampanj, får man några dussin att reagera med ilskna utrop i sociala medier kan vilken pr-ansvarig som helst börja svettas i sin havremjölk.

Den senaste veckan är det Israel som har stått i centrum för bojkottdiskussioner. Företaget Oatly säljer havreprodukter berikade med D-vitamin från landet. TV4-kocken Tina Nordström kallade i ett gammalt inslag, nu sänt i repris, Jerusalem för ”Israels hjärta”. Ett påstående som, gissar jag, 90 procent av svenskarna skulle instämma i.

Detta har fått propalestinska aktivister i Sverige att reagera med kritik och köpstopp. Och de två företagen att svara med vad som liknar panik. Oatly lovade att byta vitaminleverantör – men fick ny kritik, nu av Israel- vänner, och lovade därefter att inte byta vitaminleverantör.

TV4 mumlade om bristande rutiner och tog bort det förgripliga inslaget från sin hemsida. Om företaget följer lex Oatly läggs det väl snart ut igen.

Bojkottuppmaningar är en demokratisk rättighet och ett alldeles utmärkt sätt att bedriva opinionsbildning. Men det är mycket märkligt att se stora, väletablerade företag driva som roderlösa skepp så fort det blir lätt bris på opinionshavet. Är det verkligen för mycket begärt att till exempel Oatly redan från början vet vilka man handlar med – och kan stå upp för det?

Och då kommer vi in på själva sakfrågan, den som bolagen har att ta ställning till:

Varför är det just Israel som ska bojkottas? Ja, landet ockuperar Västbanken och beter sig stundom brutalt, särskilt när det angrips med raketer. Men det går på rak arm att räkna upp en halv FN-församling av regimer – inte minst i Israels närhet – som är betydligt värre men sällan anses förtjäna bojkotter.

Och varför viker sig företagen så snabbt för krav riktade mot just Israel? Den välvilliga tolkningen är att landet är en demokrati och därför möjligt att påverka. Men då straffas inte den som bäst förtjänar det utan den som råkar vara inom räckhåll för rottingen.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.