Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 08:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-vilseledande-bilder-om-uppvarmningen-gor-sanningen-en-bjorntjanst/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Vilseledande bilder om uppvärmningen gör sanningen en björntjänst

Också en sann bild.
Också en sann bild. Other: Tore Meek/NTB/TT

Bilden av den svältande isbjörnen blev viral som symbol för den globala uppvärmningen. Men allt den föreställer är en svältande isbjörn.

Den kommer att hågkommas som en av filmerna som symboliserade 2017: en utsvulten isbjörn som släpar sig mot sin död i ett snöfritt gräslandskap.

Den tydligt undernärda, smutsiga björnen blev viral i början av december. Filmen visar hur den med stor möda reser sig från liggande, staplar fram till en soptunna, får tag på något obestämt och oätligt, tuggar fradga. Så sjunker den ner på marken igen. Kanske är det för sista gången.

Man kan också kalla filmen för en vision av undergången. Det är så här vi tänker att det ser ut, redan eller i morgon. Is och permafrost ger vika för den av människohand orsakade globala uppvärmningen, ekosystem kollapsar, först dör djuren, sedan... Isbjörnen bekräftar det vi redan visste. Morgondagen som vi inte vill tänka på tycks redan vara här.

”SÅ HÄR ser klimatförändringarna ut”, twittrade Kanadas miljöminister. Expressen citerade professorn i naturgeografi Veijo Pohjola: ”Med mindre havsis så försämras förutsättningen för isbjörnarna att jaga och skaffa mat.” Aftonbladet å sin sida hänvisar till filmaren, Paul Nicklen, som enligt tidningen ”kopplar händelsen till smältande isar, genom klimatförändringarna”. Även DN citerade Nicklen.

Nu var det bara så att filmen på isbjörnen kanske inte alls visade en katastrof utan bara... ett döende djur. 

Kampen om sanningen är alltmer en kamp om Bilden. Bäst bild vinner.

Det tog inte lång tid innan försiktiga invändningar började höras. En artikel i kanadensiska National Post summerar dem: Organisationen som slog larm, Sea Legacy, jobbar just med att hitta slagkraftiga bilder som styrker deras kamp mot miljöhot. Det enda man kan slå fast är att vi faktiskt ser en döende, svältande isbjörn. Men filmen är tagen i ett område där björnarna mår rätt fint och stammen är stabil. Delar av Arktis blir isfria varje år, och då magrar isbjörnarna. Ofta går de snabbt upp i vikt.

Annars är det ofta just så isbjörnar dör – de blir gamla och/eller sjuka, kan inte jaga längre, magrar och svälter ihjäl. Att man sällan ser beniga älgar eller hjortar i det vilda beror på att de blir uppätna. Isbjörnar saknar naturliga fiender.

Flera experter pekar alltså ut felaktiga slutsatser som dragits av filmen. Men spridningen för invändningarna går i issmältningsfart jämfört med den tsunami som uppstår när en bild eller film blir viral. 

För bara lite mer än en månad sedan cirkulerade ett foto som påstods visa ”Stina, 85, misshandlad av invandrare i Jordbro”. I själva verket var det en gammal bild på en kvinna som fallit och slagit sig på sitt boende. Tidningen Metros avdelning Viralgranskaren har många andra moderna exempel. De kända historiska fallen är också flertaliga, som flaggresningen när amerikanska trupper tagit ön Iwo Jima under andra världskriget. Bilden vann Pulitzerpriset, men den föreställer i själva verket resning nummer två, en lång stund efter den första.

Kampen om sanningen är alltmer en kamp om Bilden. Bäst bild vinner. När Grotesco gjorde SVT-musikal av flyktingkrisen handlade en scen om treårige Alan Kurdi, död på en turkisk strand. ”Den där bilden! Det fotot förändrade allt!”, sjunger en rollfigurer: ”Den gjorde att jag vill... hjälpa till!” Mycket riktigt försökte flyktingkritiker snabbt kasta skugga över bilden. Men den var äkta.

Ofta kan ett högst reellt problem ligga bakom – en hotande miljökollaps, en flyktingkatastrof. Kan man illustrera ett fenomen med ett starkt filmklipp är det lätt även för rutinerade journalister att ryckas med. Men det är livsfarligt och riskerar att slå tillbaka kraftigt. Stenhård faktakoll och professionell skepsis är i trolltider viktigare än någonsin. Den döende isbjörnen visar att vi inte behöver fler virala klicksuccéer utan fler viralgranskare. 

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.