Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Esbatis föraktfulla klassretorik

Det var en märklig slump att två debattexter om rutavdrag och städning kom att publiceras samma dag, på onsdagen.

Den ena är skriven i Dagens Arena, av vänsterpartisten Ali Esbati. Det var han som nyligen kallade lokalvårdare för ”tjänstefolk”. Detta beskriver han i texten som att han ”råkade trampa på några ömma högertår”.

I Dagens Arena skriver han att städning ”skapar en särskild sorts underordning”, bland annat av ”klass- och könskodade orsaker”. Köparen kan uppfatta ett städjobb som att ”tjänsten är den person som ställer sig till förfogande”.

Som motvikt till Esbati är den andra texten i Aftonbladet intressant. Den är författad av Elena Dumitrascu, Malin Eliasson och Mervi Juntunen som beskriver sig själva som ”stolta lokalvårdare som vill ha jobbet kvar”. De beskriver en profession som ligger många ljusår från Esbatis retorik om särskilda underordningar.

”Det känns konstigt att höra politiker säga att vi ses som tjänstefolk”, skriver de. ”Vi känner stor uppskattning och stolthet att städa hos människor som behöver oss. Hade vi känt oss mindervärdiga så hade vi inte stannat kvar.”

Författarna berättar att deras företag anställer människor med över 20 nationaliteter. ”Det gör ont när politiker och debattörer gör allt för att smutsa ner vårt hårda arbete.”

Deras artikel slutar i en appell för att behålla rutavdraget – men det är kanske inte det viktigaste i detta sammanhang. Snarare speglar den vad som händer när teori och ideologi möter verkligheten – och kraschar hårt.

Ali Esbati talar om ”underordning”, ”framgångsrik borgerlig strategi” och ”mellanskiktens sociala orientering”. I hans teoretisk/politiska modeller är en lokalvårdare per definition förtryckt, ömkansvärd och trampad under en borgerlig stilettklack. Då är det föga förvånande att hans avsky för den tänkta arbetsgivaren/motståndaren – en ond kapitalist – spiller över i kyligt förakt för den anställde – ”tjänstefolk”. Den som underordnar lokalvårdarna är Esbati själv.

Men när teorin och verkligheten står i konflikt, vilket inte är sällan, är det mer fruktbart att revidera den förstnämnda. Lokalvårdarna har all anledning att fortsätta känna stolthet. Knappast Esbati.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.