Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Ett skepp kommer lastat med älsklingsidéer

Hanne Kjöller: Bistånd i inrikespolitikens tjänst.

Bistånd används för att ge global charm åt våra älsklingsidéer. Formuleringen är Hans Roslings, till vardags professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, med svärdslukning som bisyssla. Bland mycket annat.

Jag träffar honom för ett samtal som hinner handla om hiv, aids, fattigdom, jämställdhet, bistånd, svensk självgodhet, okunskap, illegala aborter, frikyrkornas skuld till kvinnors död, läkemedelsindustrin samt marknadens förtjänster och brister.

Hans Rosling är kritisk till den globala utvecklingspolitiken:

- Jag är optimistisk eftersom vi beter oss så idiotiskt och världen ändå sakta blir bättre och bättre. Debatten om global utveckling står astrologin nära. Läkarstudenter i dag har en bild av världen som den såg ut för 30 år sedan. Schimpanser har mer rätt i tester om dagens värld än studenter som kommer från ett svenskt gymnasium. Som professor är jag sannolikt rätt ensam om att ha som mål att uppnå okunskap, det vill säga att ta bort alla förutfattade meningar.

Den föråldrade bild
som spökar i vårt medvetande, liksom i biståndspolitiken, är svartvit och uppdelad i en i- och en u-värld där en och samma mall kan läggas över alla stackars länder. Att vissa av dem befinner sig på samma nivå som Sverige under 1700-talet medan andra hittas i en utvecklingsfas som liknar vårt 70-tal spelar ingen roll. Allihopa ska klämmas in i den svenska biståndsformen, alla ska bli som vi och helst då utan att passera de stadier i utveckling som lett oss dit vi är i dag.

Ungefär som när Band Aid och Bob Geldof efter sin insamling skickade båtlaster med spannmål till Etiopien. Det var bara det att då var kriget över och landets egen spannmålsproduktion i full gång. Men den konkurrerades alltså raskt ut av brittiska och amerikanska popstjärnor.

- H & M och Ikea är Sveriges bästa biståndsorganisationer. Problemet är att de inte hjälper de fattigaste länderna. Därför måste målet vara att bistå de fattiga länderna så att de blir intressanta för H & M och Ikea, menar Hans Rosling. Ändå finns många som menar att Ikea kan ersätta bistånd. Medan andra menar att bistånd kan ersätta Ikea.

Mycket av omvärldens biståndssatsningar handlar om hiv och aids. Och om vad vi önskar är lösningen på problemet. Debatten om att förse hela världen med bromsmediciner ser Hans Rosling som bakvänd. Det primära, menar Hans Rosling, i en värld där uppemot 40 procent av befolkningen i vissa stater är infekterad måste vara att drastiskt minska smittspridningen.

Och medan många av oss andra argumenterar för att vägen dit måste gå genom kvinnans frigörelse - så att hon kan säga nej - och genom kvinnlig utbildning, kvinnligt företagande och kvinnligt deltagande i den politiska makten, så skakar Hans Rosling på huvudet.

- Jämställdhet må vara ett mål i sig, men det finns ingenting som säger att högt ställda mål på jämställdhet är ett effektivt medel för att förhindra smittspridning.

Medan vi ser det vi vill se indikerar hiv-statistik från världen att det bästa skyddet förefaller vara sexuell repression. Helt enkelt att manliga släktingar hotar att slå ihjäl den busskonduktör som avkrävt en skolflicka samlag för att få åka till skolan.

- Vad som kan ha snabbast effekt, säger Hans Rosling och pekar på några av de hårdast drabbade länderna i Afrika, är
kanske lite fler huvuddukar och reella hot mot män som utnyttjar kvinnor.

- På något vis behöver världen både Bushs och Jämtins politik. Både avhållsamhet och kondomer.

Jag vet inte om jag önsketänker, om
jag - för att låna Hans Roslings formu­lering - försöker "ge global charm åt en av mina älsklingsidéer" men jag vill ändå tro på detta med kvinnlig frigörelse och egenmakt. Kanske är den inlåsta kvinnan i huvudduk inte mindre fri än den tonårsflicka i södra Afrika i kort blommig klänning som redan hunnit ha sex med åtskilliga busskonduktörer, lärare och andra män. Inte för att hon nödvändigtvis har velat utan för att det är så man tar sig till skolan och håller sig kvar där.

Egenmakt och sexuell frigörelse handlar ju faktiskt inte bara om rätten att ha hundratals sexualpartner. Det handlar lika mycket om rätten att slippa ha hundratals partner.

Och om rätten att slippa betala med sin kropp för att ta sig till skolan.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.