Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

EU-motståndaren Palme blir vallok

Det finns partier som vill att Sverige ska införa euron, mullrar Centerpartiet hotfullt i en av sina EU-valfilmer. Eeh... ja, och ni regerar tillsammans med dem.

Just C är kanske inte den mest framgångsrika filmskaparen inför valet till Europaparlamentet. Partiet verkar vilja vara för EU men mot Bryssel – några röster kanske budskapet drar även om det är direkt självmotsägande.

När man tittar sig igenom årets EU-valfilmer är det svårt att hitta en gemensam röd tråd. Folkpartiet och Kristdemokraterna går direkt på person, med idolporträtt av Marit Paulsen respektive Lars Adaktusson. Det är som när stjärnornas namn på bioaffischen står med större bokstäver än filmens titel: ”Marit SCHWARZENEGGER i...”

Av alla partier är det framför allt SD som väljer humorns väg. Genom någon sorts intern kraftansträngning har partiet nu lyckats undvika att filma kvinnor i burka som hockeytacklar ljushyade pensionärer. I stället får en Brysselbyråkrat frågan ”Vad ska vi göra med den löjliga Globen?” Han svarar med att slå sönder den och göra om den till Kuben. Sedan kommer Jimmie Åkesson in och förklarar – med usel ljudkvalitet – att riktigt så här illa är det inte. Puh!

Moderaterna och Socialdemokraterna slår an en seriösare ton. Ansvar är allvar, tycks budskapet vara. S vill understryka närheten till det arbetande folket och har en lastbilschaufför och en städerska i huvudrollerna. Sedan blir det tal av Olof Palme – en man som var lika EU-kritisk som partiets huvudkandidat Marita Ulvskog.

Moderaterna å sin sida visar på olika sätt som unionen påverkar vår vardag – men säger besynnerligt nog inget om hur Moderaterna vill påverka unionen.

Hos Miljöpartiet talar Peter Eriksson grundläggande värderingar i ett Europa som drar mot främlingsfientlighet och högerextremism. Det är bra – men varför sitter han framför en tv som han sedan stänger av? För mig är det sinnebilden av en soffpotatis snarare än en engagerad aktivist.

Vänsterpartiets film är det mest synd om. Kandidaten Malin Björk vandrar in från vänster och ställer sig i vägen för budskapet som är skrivet bakom henne. Tydligen är V:s EU-slogan ”Vi skapar schyst or”.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.