Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

EU: Slaget om internet.

Signerat - Håkan Boström

Europeiska unionen har inte direkt gjort sig känd för att värna medborgarnas integritet på internet. Desto mer glädjande att EU-parlamentet i veckan beslöt att begränsa myndigheternas möjlighet till ”systematisk övervakning” av nätet. Den så kallade Lambrinidis-rapporten, som ligger till grund för beslutet, vill även sätta stopp för förhandscensur och regeringars möjlighet att stänga av nätanvändare.

EU-parlamentet saknar visserligen lagstiftningsmakt på området. Men när, som i det här fallet, över 90 procent av parlamentarikerna stöder ett förslag sänder det ändå en viktig signal.

Yttrandefrihets- och integritetsförespråkarna i Bryssel – däribland flera svenska EU-parlamentariker – slåss annars i motvind. Parlamentet kommer framöver att ta ställning till ett antal direktiv som på olika sätt hotar att kringskära medborgarnas rättigheter.

Upphovsrätten står i centrum för flera av förslagen. Ipredlagen, som nyligen antogs av den svenska riksdagen, har sitt ursprung i ett EU-direktiv. Den ger upphovsrättsinnehavare rätt att kräva ut personuppgifter om fildelare från internetleverantörer i syfte att driva civilrättsliga processer. På tur står Ipred 2 som även ger möjlighet att driva straffrättsliga processer.

Medina Ortega-rapporten: kan ge EU befogenheter som överflyglar nationella domstolar i fall som Pirate Bay-målet. Crowley-rapporten: vill förlänga längden på upphovsrättsskyddade inspelningar från 50 till 95 år, vilket nästan bara anses gynna skivbolagen.

Telekompaketet: lär åter komma att väcka frågan om regeringars rätt att helt stänga av fildelare från nätet. Acta-avtalet: är sekretessbelagt men kan enligt läckor innebära att tull och polis får rätt att söka igenom persondatorer och mp3-spelare i jakten på upphovsrättsskyddat material.

Åsikterna om alla dessa förslag går isär även bland EU-parlamentarikerna. Men som motvikt till hemlighetsmakeriet och lobbyismen i EU-kommissionen har parlamentet uppenbart en viktig roll att spela. Ett starkare EU-parlament innebär även ett bättre skydd för medborgarnas integritet och rättigheter.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.