Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

EU-toppmötet: Ställ inte krisen mot klimatet

Signerat – Annika Ström Melin.

Under gårdagens toppmöte i Bryssel skulle diskussionerna för första gången på länge handla om något annat än krisen. På dagordningen stod framtidsfrågor som energi, konkurrens, klimat och samarbete mot skatteflykt.

Det är på tiden att EU-ledarna försöker lyfta blicken, men de ekonomiska problemen påverkar diskussionerna om allt. Vissa motsättningar skärps, andra löses upp.

När det gäller skatte­flykt har länderna definitivt kommit närmare varandra. Enligt kommissionen förlorar staterna ungefär 1 000 miljarder euro per år (lika mycket som EU:s sjuårsbudget) när inkomster göms undan i skatteparadisen.

Att länder med stora budgetunderskott vill dra in dessa pengar är inte svårt att begripa. I går sattes stark press på Österrike, det enda land som fortfarande motsatt sig automatiskt informationsutbyte mellan ländernas skattemyndigheter.

När det gäller klimat och energi har konflikterna i stället blivit tydligare. Många länder vill ha så billiga fossila bränslen som möjligt. Det talas om klimathysteri och skrivningarna i toppmötets slutsatser om ”konkurrenskraftiga” energipriser tolkas som en omläggning av politiken.

Det är förhoppningsvis en felaktig slutsats. Krisen ska inte ställas mot klimatet och EU:s tuffa mål ligger fast, även om utvecklingen för närvarande går åt fel håll. Användningen av kol skenar och importen ökar kraftigt.

Sverige hör till en minoritet som tycker att marknadspriser ska användas som ett medel för att minska konsumtionen och därmed utsläppen.

Den svenska regeringen vill ha ett tuffare system för utsläppsrätter i EU. Inför gårdagens toppmöte förklarade statsminister Fredrik Reinfeldt att han tycker att utsläppshandeln ska ”bita”, vilket i klartext innebär att han inte håller med Europaparlamentets moderater som nyligen röstade mot ett förslag som skulle driva upp priserna.

”Jag centralstyr inte våra Europaparlamentariker”, förklarade Reinfeldt inför toppmötet i riksdagens EU-nämnd. Han har inte lyckats övertyga sina partivänner, men man får hoppas att statsministern lyckas bättre med övriga EU-länder.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.