Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Eurokrisen: Så botas toppmötets baksmälla

Signerat – Annika Ström Melin.

Många EU-länder har drabbats av baksmälla. Vad var det egentligen som hände under toppmötet i Bryssel förra veckan?

Förvirringen är påtaglig och tolkningen går åt skilda håll. Det handlar inte enbart om ekonomiska och politiska konsekvenser, utan om snårig juridik.

En av knäckfrågorna är om den nya finanspakten ska få använda EU:s institutioner, trots att den i formell mening grundas på ett mellanstatligt avtal och därmed inte är en del av unionen.

Nej! svarar de renläriga. Eftersom euroländerna har kapat banden måste de stå sitt kast, argumenterar de som vill förhindra att EU-domstolen och kommissionen arbetar på paktens uppdrag.

För alla som vill försöka rädda så mycket som möjligt av den stora Europeiska unionen borde emellertid svaret vara självklart: Ja!

Det vore förödande om euroländerna tvingas koppla helt loss. Då skulle splittringen vara ett faktum och EU bli ett skal utan innehåll. Naturligtvis ska pakten höra till unionen.

Om det inte går på annat sätt kan överenskommelsen från förra veckan förvandlas till ett ”fördjupat samarbete”. En sådan lösning är möjlig inom ramen för Lissabonfördraget och pakten kan bli en fortsatt del av EU.

Positivt är dessutom att ett fördjupat samarbete enligt fördraget inte ”negativt (får) påverka den inre marknaden”. Här finns alltså regler som länder utanför kan använda som grimma på pakten. Ett fördjupat samarbete får till exempel inte ”innebära något hinder eller diskriminering i handeln mellan medlemsstaterna”. Det behöver nog eurogruppen påminnas om då och då.

Ett fördjupat samarbete kan också sätta i gång även om inte alla 27 är överens. Euroländerna kan genomföra det nya avtalet med hjälp av EU trots att Storbritannien verkar vara motståndare till idén. Kretsen kring premiärminister David Cameron hoppas tydligen kunna förhindra att länder i pakten får tillgång till domstolen i Luxemburg och andra institutioner.

För Sverige borde dock vägvalet vara givet. Kanske finns det andra paragrafer som kan ge lindring efter nattmanglingen i Bryssel, men allt som är juridiskt möjligt bör göras för att hålla ihop det som finns kvar av EU.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.