Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Europa: Populismen låter sig inte önskas bort

Signerat – Gunnar Jonsson.

Fyllnadsvalet i södra Frankrike var högst lokalt men har en vidare symbolik. Nationella fronten vann den avgörande omgången, trots att de redan utslagna socialisterna manade till röstning på den borgerliga kandidaten. Och enligt en opinionsmätning inför EU-parlamentsvalet nästa år är ­Marine Le Pens högerpopulister i nuläget landets största parti.

Det finns förklaringar. Den socialistiske presidenten Hollande har inte många rätt, borgerligheten grälar fortfarande om varför den förlorade valet i fjol. Dessutom har det blivit mer accepterat att stödja Le Pen. Hon har en mjukare image än pappa Jean-Marie, även om programmet är samma enkelspåriga blandning av nationalism och främlingsfientlighet.

Men populismen är relativt framgångsrik i åtskilliga länder i Europa, i spåren av finanskrisen. Motstånd mot invandring är ofta, men inte alltid, gemensamt. Den andra förenande faktorn är försöken att utnyttja ett allmänt missnöje med EU.

I Nederländerna hetsar Geert Wilders mot muslimerna och euron. En tredjedel av österrikarna valde i september partier som vill skrota den gemensamma valutan. Beppe Grillos anarkistiska samling vill låta folket rösta tillbaka liren. Brittiska Ukip hotar regerande Tories från höger genom att kräva utträde ur EU.

Högerpopulisternas viktigaste bas är män som ser globaliseringen som ett hot. De har klen utbildning, industrijobben försvinner och bidragen räcker inte till. Men opinionsmätningarna visar också att ökande skepsis till EU inte är förbehållet extremisterna.

Missnöjet gäller bland annat en ekonomisk politik som uppfattas som dikterad från Bryssel och Berlin, men som betraktas olika i olika delar av Europa. I norr finns en motvilja mot att skicka lånemiljarder söderut, i Medelhavsländerna tycker man att nordborna är snåla och kräver för hårda åtstramningar.

Detta är inte alldeles lätt att hantera. EU har ett demokratiskt underskott som inte självklart balanseras av en bankunion. ”Eliten” är ofta en tacksam måltavla.

Att stå upp mot populisterna är nödvändigt. Men Europavänner måste också anstränga sig för att visa att EU-projektet är till för medborgarna.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.