Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Det räcker inte med att vi håller ihop

Foto: Fredrik Sandberg/TT

De socialdemokrater som just nu flyr sitt parti åt både höger och vänster torde vara mer intresserade av faktiska politiska åtgärder än retoriska floskler. 

Det har talats om som en avspark för valkampanjen. Men Stefan Löfvens sommartal under söndagen fick nog fler att överväga att ställa in matchen. 

Spöregnet kan ha spelat in, förstås. Eller så var det tanken på att publiken i färgglada regnponchor fått bussas till Norrtälje för att fylla stolarna. Oavsett, så var det hela en rätt deppig syn för svensk socialdemokrati. 

Med det svagaste opinionsstödet någonsin och bara veckor kvar till valet, är frågan: Vad vill Socialdemokraterna? 

Stefan Löfven, han vill att vi håller ihop. Under sitt tal hann han upprepa det fler gånger än en dyr businesscoach på en kickoff. För klimatets och skolans skull, för att stoppa nazisterna och inte minst gängkriminaliteten. Ingenting är omöjligt, vänner, bara vi håller ihop. 

Det är lätt att slå sig för bröstet, tala om stora visioner eller svepande om "ett tryggare samhälle", "bättre krisberedskap" och att "ingen ska behöva vara fattigpensionär".

Det är förstås ett viktigt budskap i mörka tider. Men de socialdemokrater som just nu flyr sitt parti åt både höger och vänster torde vara mer intresserade av faktiska politiska åtgärder än retoriska floskler. 

Häri ligger förstås Socialdemokraternas stora problem. Det är lätt att slå sig för bröstet, tala om stora visioner eller svepande om "ett tryggare samhälle", "bättre krisberedskap" och att "ingen ska behöva vara fattigpensionär". Men de få försök som görs för att presentera konkreta åtgärder framstår allt oftare som ren populism. 

Ta bara förslaget som dryftades under söndagen, om att alla som utbildar sig till undersköterskor eller barnskötare ska garanteras jobb när de tar studenten. Det är ingen större samhällsreform direkt, men det belyser på ett bra sätt Socialdemokraternas syrefattiga politik. 

I praktiken råder det nämligen redan akut brist på både undersköterskor och barnskötare i princip i hela landet. Vården och äldreomsorgen skriker efter personal. Så vad menar statsministern att staten ska göra? Skriva rekommendationsbreven?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.