Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Föräldrar leker experter på nätet

För Rachel Brathen, som under alias Yoga girl driver ett av världens största yogacommunities på Instagram, är hat en del av vardagen. Men vågen som slog in över henne den 1 juni, var värre än något hon tidigare upplevt.

Rachel Brathen hade nämligen postat en bild av sin 11 veckor gamla dotter, med ett plåster på låret. Lilla Lea Luna, mjukt sovandes i sin hjärtpyjamas, hade fått sin första vaccination mot kikhosta och för det överöstes den nyblivna mamman av hat från sina följare. Under bilden på dottern ramlade kommentarerna in i tusental: ”Du har förgiftat ditt barn” och ”Du har dödat henne”.

I en kommentarstråd kunde plötsligt vaccinationsdebatten, med alla dess avarter, sammanfattas och närstuderas. Här syns ”yogisarna”, som diskuterar hur små barns ”flow” och energier förstörs av de kemiska substanserna i vaccinet, de som förespråkar veganism, juicedetox och att kroppen ska bryta ner farliga barnsjukdomar med kärlek och healing.

Här hittar vi konspirationsteoretikerna, de som delar länkar till pseudovetenskapliga studier och repeterar gamla, välkända myter: Antingen är det staten och marknaden som tillsammans konspirerar mot folket, eller så är roten till det onda vaccinens påstådda (och felaktiga) kopplingar till autism, allergier, plötslig spädbarnsdöd eller autoimmuna sjukdomar.

Men bland kommentarerna hittar man också vaccinförespråkarna. Påhejarna med hjärtemojis. Tonen i diskussionen är stundtals fullständigt vedervärdig och polariseringen mellan de båda lägren blir nog aldrig så tydlig och talande för samtiden som när folk skriver att en mamma som vaccinerar sin dotter har gett henne en dödsdom. Rachel Brathen, uppvuxen i Sverige och samtidigt en ledande gestalt i den växande, globala yogavärlden, postade en bild av sin sovande dotter och klev rakt ned i en politisk ormgrop.

Men vad som är mest slående i den senaste tidens debatt kring vaccination, och tydligt när diskussionen koncentreras till en kommentarstråd, är att många oavsett sida verkar tycka att vaccination är ett personligt och privat övervägande för varje enskild förälder. Att välja eller att avstå från att ge sitt barn en spruta som skydd mot sjukdomar som mässlingen eller kikhosta diskuteras på Facebook med samma lättvindighet som färg på barnvagn eller val av förskola. Kommentarer som, ”det är ditt beslut” och ”du gör vad du tror är bäst för ditt barn” dyker upp varhelst vaccination diskuteras. 

På Flashback och föräldraforumet Familjeliv sitter föräldrar som behandlar vetenskap som ett av många sätt att se på saken. Föräldrar som tillskriver sig förmågan att själva avgöra frågor  om olika vaccins för- och nackdelar. På Familjeliv kan du till exempel delta i en omröstning, där svarsalternativen på huruvida du har valt att vaccinera dina barn är: ”Ja, jag är påläst och har valt att vaccinera” och ”Nej, jag är påläst och vaccinerar inte”. Tilltro till såväl vetenskap och profession som samhällets institutioner har ersatts av lekmäns Googlefärdigheter.

Det räcker inte att kritisera föräldrarna som sitter i slutna Facebookgrupper med likasinnade och firar när deras barn har insjuknat i mässlingen. Vi måste också förstå hur de resonerar. Den viktigaste opinionsbildningen sker inte på ledarplats eller i SVT Opinion, utan i diskussionstrådar av och med föräldrar i sociala medier – där en spruta i armen inte längre är ett självklart ställningstagande för det gemensamma bästa utan en värdemätare på föräldraskapet.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.