Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Qanon borde bli en bakläxa för amerikanska journalister

Pizzerian i Washington.
Pizzerian i Washington. Foto: Jose Luis Magana

Gruppen som kallar sig Qanon fick bästa möjliga hjälp att sprida sina konspirationsteorier: av traditionella medier, på bästa sändningstid.

En liten grupp människor tror att Finland inte finns. En något större samling, som kallar sig Flat Earth Society, ifrågasätter att jorden är rund.

Sedan finns det förstås de miljontals amerikaner som är övertygade om att månlandningen var påhittad och att det är utomjordingar maskerade till människor som styr USA.

Den virtuella världen svämmar över av absurda konspirationsteorier och hittepån. Vissa är av den mer komiska sorten, andra direkt farliga.

Qanon kan nog räknas till dem båda: Det är ett ljusskyggt sällskap som är övertygade om att alla amerikanska presidenter efter Ronald Reagan har varit del av en pedofilring – tillsammans med diverse statliga tjänstemän och Hollywoodstjärnor.

Trump, menar de, är speciellt utvald för att avslöja hela konspirationen och störta etablissemanget. Allt presidenten gör eller twittrar kan därför tolkas som hemliga budskap till Q-sällskapet.

Första gången någon ens hörde talas om dem, var hösten 2016. I samband med den amerikanska presidentkampanjen spreds teorin om att en liten pizzeria i Washington var hjärtat för pedofilbandet, med kopplingar hela vägen upp till Hillary Clinton. En man, och supporter av idén, bestämde sig för att undersöka saken närmare och gick in och sköt mot gästerna. 

Qanon själva, ja de har bara firat den massiva uppmärksamheten, legitimiteten som deras idéer plötsligt har fått, och alla tusentals nya supportrar som nu ansluter sig.

Bortsett från just denna utagerande galningen, och några tama onlineaktioner där de försökt peka ut anti-trump-kändisar som pedofiler har supportrarna inte lyckats med mycket. De har mest suttit i sina stängda forum och hetsat upp varandra, som konspirationsteoretiker ofta gör. 

Det var, vill säga, till den dag då medierna plötsligt öppnade dörren och släppte ut dem från undervegetationen. Allt som krävdes var några Qanon-supportrar som dök upp vid två Trumpmöten i början av augusti, med t-shirts och plakat prydda med bokstaven ”Q”, för att journalister över hela USA skulle ställa sig frågan: Vad i hela friden är Q?

Sedan dess har den löst sammansatta gruppen och dess absurda konspirationsteorier analyserats och kommenterats på bästa sändningstid i princip varenda nationell nyhetssändning: från kändisar på Twitter och hela vägen upp i Vita husets pressrum.

Qanon själva, ja de har bara firat den massiva uppmärksamheten, legitimiteten som deras idéer plötsligt har fått, och alla tusentals nya supportrar som nu ansluter sig.

Allmänheten har visserligen blivit upplyst och informerad om ännu en vanvettig konspirationsteori som florerar online. Men så här i efterhand kan man undra: Var det verkligen värt det?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.