Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Skräm inte gravida kvinnor i onödan

Foto: Jessica Gow/TT

Att som många gör nu, tala om förlossningsvården enbart i kristermer, är inte bara överdrivet och onyanserat. Det bidrar med onödig extra oro för kvinnor. 

Det är få saker som skrämmer mig så mycket som tanken att gå igenom en förlossning. Så mycket kan gå fel. Saker kan spricka, gå sönder, aldrig riktigt läka. 

Det är förstås värt det. Men det är inte utan att det kräver stort mod för att vara så utlämnad. Som kvinna är du beroende av att det finns trygga händer runt omkring som kan rycka in om något skulle gå fel. 

Att vården inte alltid har haft kvinnan i centrum är en episk underdrift. Men som mycket annat i samhället, som har gjort livet friare och tryggare för kvinnor, har även förlossningarna blivit säkrare. Det beror inte på att riskerna med att föda fram ett barn har blivit mindre, utan på att vårdens kunskap och rutiner har blivit bättre. I dag har Sverige en av världens lägsta mödradödlighet. Det är ytterst få barn som föds med fosterskador. 

Statistik tröstar förstås inte den livrädda kvinnan som tvingas föda sitt första barn i baksätet på en Toyota.

Förlossningsskador för kvinnor då? Tja, barnmorskor vittnar visserligen om att riskerna ökar med hög arbetsbelastning och stress. Och statistik från Socialstyrelsen visar att det skiljer sig oroväckande mycket mellan landstingen, vilket förmodligen handlar om kompetens. Men över tid minskar även komplikationerna efter graviditeter och förlossningar i Sverige. Det är något vi borde fira. 

Säg det till kvinnan som har 30 mil till närmaste BB, fräser någon nu. Statistik tröstar förstås inte den livrädda kvinnan som tvingas föda sitt första barn i baksätet på en Toyota. Saker kan nämligen bli bättre och fortfarande inte vara bra. Att fler barn föds under sommaren, när hårt arbetande barnmorskor går på semester, skapar överbelastning – och oro.

Men rädsla tappar lätt proportioner. Att som många gör nu, tala om förlossningsvården enbart i kristermer, är inte bara överdrivet och onyanserat. Det bidrar till onödig extra oro. Och det är väl ändå det sista blivande mammor behöver. 

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.