Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Sluta se skuldsatta som hopplösa idioter

Foto: Rikard Collsiöö

Långt ifrån alla som är med i Lyxfällan eller ens hamnar hos Kronofogden lider av missbruk eller psykisk ohälsa. Men det tydliga sambandet gör det svårt att se underhållningsvärdet i att göra banal tv av det.  

Jimmy har spelat bort alla sina pengar på nätcasino och kan inte betala hyran. Sara är arbetslös och har inte öppnat posten på ett halvår. Alis flickvän orkade till slut inte med lögnerna och Marinas barn svarar inte längre när hon ringer. Ja, visst är det lustigt?

Inte? Ändå är det precis det här som fortsätter att visas varje vecka. Med tanke på att tv-programmet "Lyxfällan" är inne på säsong 24 borde det åtminstone vara några som fortfarande följer serien i TV3. 

Vad hände med de oroliga samtalen om förnedrings-tv? Det kan man undra när ”experterna” sladdar in med sin dyra bil för att styra upp ännu en familj som håller på att drunkna i skulder.

En av de vanligaste anledningarna till att människor hamnar i skuldknipa är någon form av missbruk.

Men de hjälper ju till, invänder någon. Ja, familjen läxas upp för sin dumhet, gamla overaller hamnar på loppis, lånen läggs om och alla kramas i slutet. Problemet är att det i verkligheten sällan handlar om antalet bilar och telefoner, utan om hålen som sakerna fyller. 

Att dålig privatekonomi leder till stress, depressioner och ångest är inte så konstigt. Men studier visar att ordningen också ofta är den omvända: psykisk ohälsa leder till problem med ekonomin, som i sin tur gör att man mår sämre. En av de vanligaste anledningarna till att människor hamnar i skuldknipa är någon form av missbruk.

Få skulle säga åt en alkoholist att, se så, det bara är att sluta supa. Så enkelt är det sällan att komma över ett missbruk. Men när en kvinna med tårar i ögonen berättar att hon inte kan sluta köpa skor, då är det precis vad hon får höra från tv-sofforna: ”Hur svårt kan det vara?”. Men för dem som lider av compulsive buyer disorder, eller köpberoende, är suget efter ruset detsamma som för andra missbrukare. 

Det tydliga sambandet mellan psykisk ohälsa och dålig privatekonomi gör det svårt att riktigt se underhållningsvärdet i att göra banal tv av det.

Det ska sägas: Långt ifrån alla som är med i "Lyxfällan" eller hamnar hos kronofogden lider av missbruk eller psykisk ohälsa. Många har bara varit omdömeslösa och oansvariga och fångats i en ond cirkel. Men det tydliga sambandet mellan psykisk ohälsa och dålig privatekonomi gör det svårt att riktigt se underhållningsvärdet i att göra banal tv av det.  

Det positiva är att ärendena hos kronofogden, liksom antalet vräkningar, har minskat under senare tid. Samtidigt har ansökningarna om skuldsanering ökat kraftigt efter att nya lagar trädde i kraft i november förra året. Stigmat och skammen gör problemen till något som få pratar om, men nu vågar åtminstone fler be om hjälp.

Vad vi alla skulle vinna på är ett mer öppet och mindre skuldbeläggande samtal om pengar. Så att vi, när vi möter någon som tappat kontrollen, inte utbrister ”Hur kan du?” utan i stället frågar: "Hur mår du?"

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.