Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Socialdemokraternas falska nolltolerans

Other: Henrik Montgomery / TT

Samma man som ska ha försökt ta sig in till en ung, kvinnlig kollega på hennes hotellrum ska nu leda arbetet mot sexuella trakasserier i riksdagen.

Det råder nolltolerans mot sexuella trakasserier inom Socialdemokraterna. Det förklarar partiets HR-chef Mikael Björk Blomqvist i S-tidningen Aktuellt i politiken under torsdagen.

Den hamnade senare under dagen i skuggan av en större nyhet, DN:s granskning av Sveriges talman Urban Ahlin (S).

Inte nog med att han, av partikamrater, beskrivs som ett maktmissbrukande svin som beter sig så illa och opassande att de måste ha psykologstöd för att orka gå till jobbet. Dessutom ska han ha trakasserat och hotat flera kvinnor, varav en så allvarligt att det startades en internutredning – och kvinnan bad om att få bli omplacerad.

Av partikamrater beskrivs han som ett maktmissbrukande svin, som beter sig så illa och opassande att de måste ha psykologstöd för att orka gå till jobbet.

Nolltolerans var det, ja. Som när den unga kvinnan 2008 först vände sig till en kollega inom partiet, för att fråga om råd om hur hon skulle tackla Ahlins obehagliga närmanden, och fick höra att det var hans jargong. Det var bara att gilla läget. Eller när kvinnoförbundets ordförande Lena Sommerstad, fyra år senare, ifrågasatte att Ahlin, med sin kvinnosyn, skulle väljas till vice partisekreterare – och hon själv tvingades till en offentlig ursäkt. 

Var det samma nolltolerans som visades när kvinnan ändå valde att anmäla de systematiska kränkningarna till chefen, och bilden skapades av att det rört sig om en ömsesidig relation som gått "lite över gränsen"? Eller när dåvarande gruppledaren Sven-Erik Österberg (S), vars bord ärendet hamnade på, försvarade Ahlins beteende med: ”Det var olämpligt av henne också”. 

Händelserna är några år gamla, skulle någon kunna påpeka. Det kan ha hänt mycket inom Socialdemokraterna sedan 2010, då anklagelserna mot Ahlin först uppmärksammades av medier. 

Men det säger ändå en del om kulturen inom ett parti när ingen av dem som intervjuas i DN ens i dag vågar stå med eget namn. Vissa värnar om lojaliteten mot arbetarrörelsen. Många vittnar om att de är rädda för att straffas. Ja, rädda. 

Och samtidigt: Urban Ahlin är Sveriges talman. För några veckor sedan gav jämställdhetsminister Åsa Regnér honom ansvaret att utreda anklagelser om trakasserier mot kvinnliga politiker i riksdagen. 

Samma man, som alltså ska ha försökt ta sig in till en ung, kvinnlig kollega på hennes hotellrum och hotat henne med att avsluta hennes karriär. 

Är det här vad Socialdemokraterna menar med nolltolerans?

Läs mer: Medarbetare vittnar om talmannens kränkningar och sexuella trakasserier

Läs mer: Urban Ahlin nekar till alla anklagelser

Läs mer: ”Det finns ingen gräddfil för talmän”

Läs mer: ”Nu har Metoo nått också rikets högste folkvalde”

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.