Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Felriktad kritik från oväntat håll

Att omvärlden reagerar på uppgifterna om att svensk polis samlar romer i register är sannerligen ingenting att förvånas över. Katalogiseringen är ett så flagrant övergrepp, inramat i historiskt mörka färger, att det bara är att sänka huvudet när demokrati- och mångfalds­vänner höjer ett indignerat finger.

Nyheten i veckan om att FN-kommittén mot rasdiskriminering för tredje gången reagerade på Sveriges agerande kunde därför verka rimlig. Men när man tittar på vilka det är som sitter i kommittén och vad det är den faktiskt kritiserat Sverige för blir bilden mer komplicerad.

Kommittén består av representanter från 18 medlemsländer. Där hittas Rumänien, som ju inte precis är känt för sin tolerans mot landets romer. Där finns Ryssland, som med sin antisemitism i princip tömt landet på judar och där homosexuella föräldrar nu börjat frukta att barnen kan tas ifrån dem. Och Kina, som också tvingar minoriteter i landsflykt.

Därutöver representeras kommittén av Burkina Faso, Pakistan, Indien, Colombia, Algeriet, Guatemala, Niger och Turkiet för att nu nämna några av de – minst sagt – otippade antidiskriminerings- och mänskliga rättighetsivrarna.

Men nu ska man kanske inte misstänkliggöra avsändarna utan faktiskt lyssna på vad företrädarna säger. Och visst har kommittén sina poänger. Som när den påpekar att polisen inte är särskilt effektiv när det gäller att bekämpa hatbrott i vissa delar av landet.

Men FN-kommittén föreslår också – hör och häpna – ett register över etniska minoriteter. I detta ska inte bara alla romer, samer, judar och utlandsfödda föras in. FN vill också att etnicitet och ursprung kopplas till arbetslöshet, boendesituation, utbildning och hälsa. Alltså, en väldigt mycket mer avancerad kartläggning än den som DN avslöjade i veckan.

Nu är det förstås skillnad på polisregister och mer civila, statliga register. Det finns heller inget skäl att tro att FN-kommittén har illasinnade avsikter. Men den är helt fel ute i alla fall. Och flera av medlemsländerna kunde kanske börja med att sluta förfölja, tortera och döda sin egna medborgare för att visa att de menar något med det de säger.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.