Feminism är mer än retorik - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Feminism är mer än retorik

Den feministiska kören är stor och mångfasetterad. Det går inte att föra samman så här många tänkare och förvänta sig att alla är överens. Det tycker Gail Dines (DN 11/6), brittisk antipornografiaktivist och talare på den feministiska konferensen Nordiskt forum Malmö 2014 (NFM). Under helgen samlas tusentals feminister från hela världen i Sverige för att diskutera och delta i seminarier.

Det förra mötet, som hölls 1994, mynnade ut i ett antal konkreta förslag och influerade FN:s kvinnokonferens året efter. Men få av punkterna har uppfyllts – kvinnors rättigheter är fortfarande i allra högsta grad eftersatta.

NFM, detta feminismens Almedalen, har stor potential – delat engagemang stärker, och också de äldre kvinno­rörelserna behöver bli bättre. För även om Sverige brukar framhållas som en jämställdhetsförebild finns det mycket att göra.

Fi tar nu plats i Europaparlamentet och det har sagts att det under våren blåst feministiska vindar. Frågan är om de blåser åt rätt håll. Feminismens framgång kan inte mätas i hur stort detta Vänsterpartiet junior är. Många av Fis socialistiska förslag verkar avskräckande, och både ledning och anhängare har fått skäll för ett komplicerat språkbruk som utesluter dem som inte tagit del av den senaste versionen av den radikalfeministiska analysen. Det är synd, eftersom det finns feminister utanför de genusvetenskapliga institutionerna. Och det finns feminister utanför Fi.

Det är långt ifrån säkert att den som på sin blogg kommer ihåg att kalla det heterosexuella samlaget för omslutande (i stället för penetrerande) är den som gör mest nytta. Att underkänna andras argument inte för att de brister utan för att de innehåller pronomenet ”man” i stället för ”en” är inte heller särskilt konstruktivt.

Det är verkligheten som behöver bli jämställd. Här behövs en inkluderande gräsrotsrörelse. Annars är risken att feminismen stannar i storstädernas kärnor (och några av Stockholms söderförorter).

En konferens som sträcker sig över såväl geografiska som parti- och ideologigränser är just vad världen, men också den svenska feminismen, behöver. Den måste tillåtas vara just stor och mångfasetterad.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.