Finanspolitiska rådet: Anders Borg bör tåla leken - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Finanspolitiska rådet: Anders Borg bör tåla leken

Signerat – Gunnar Jonsson.

Anders Borg hade goda skäl när han inrättade Finanspolitiska rådet 2007. Det ”kommer att leverera synpunkter och kritik mot regeringens politik. Vi är övertygade om att det kommer att göra den ekonomiska politiken bättre”, skrev finansministern den gången på DN Debatt.

När Anders Borg nu hamnar i offentligt gräl med rådet om dess resurser och hotar med att minska anslaget och antalet ledamöter, ser det dessvärre ut som om det är just kritik han inte tål.

Totalt sett har Finanspolitiska rådet, lett av Lars Calmfors, gett regeringen mer än godkänt under finanskrisen. Oppositionen ignorerar gärna huvudsaken och plockar russin ur rådets rapporter som liknar de egna förslagen, men berömmet finns där.

Calmfors & Co har dock också haft invändningar. Annars blir det meningslöst; ska Borgs budgetar bara skrivas under behövs inget finanspolitiskt råd.

Inget säger att rådet alltid har haft rätt och Borg fel. Under finanskrisen ville rådet ha mer stimulanspolitik, Borg prioriterade de offentliga finanserna, och båda sidor argumenterade väl för sin sak. Men att ”fördjupa diskussionen” om den ekonomiska politiken var ju ett av Borgs syften med rådet.

Politiker måste emellanåt ta andra hänsyn än strikt ekonomiska. Det finns utmärkta ekonomiska motiv för en fastighetsskatt, men den gamla varianten var så godtycklig att den förlorade sin legitimitet. Ekonomernas idéer måste ändå kunna stötas i en politisk debatt.

Bosse Ringholm lade ned ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, för att den ofta var kritisk mot den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Anders Borgs nedsättande omdömen om Finanspolitiska rådet kan leda till att kvalificerade personer hoppar av eller inte vill delta.

Det vore djupt olyckligt. Rådets uppfattningar, om både finanspolitik och hur uppdraget ska skötas, förtjänar att tas på allvar.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.