Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ledare

Flashback: I händerna på vänsteraktivister

Signerat – Susanna Birgersson.

Rättsväsendet hyser ett mycket svalt intresse för dem som hotar, hetsar och förtalar på nätet. Det har skapat ett moraliskt tomrum som nu intas av ett politiskt motiverat renhållningsarbete.

Flashback är ett internetforum med nästan 900.000 registrerade användare. Politik, relationer, sport, kändisar, litteratur – allt kan diskuteras i det garnnystan av trådar som forumet består av. Delar av forumet dryper av rasism och kvinnohat, men på andra ställen pratar människor med varandra om missbruk, ensamhet, svåra barndomsminnen och psykisk sjukdom.

Det vänsteraktivistiska journalistgänget Researchgruppen säger sig nu ha tillgång till Flashbackanvändarnas kontouppgifter. Det framkom på Twitter häromdagen. Det är föga förvånande eftersom gruppen tidi­gare har erbjudit rejält med pengar till den som kan tillhandahålla dessa delikata data.

Researchgruppen tycker inte att det är så mycket att orda om.

Så här skriver en av medlemmarna på Twitter: ”Är inte ett dugg intresserad av någons könssjukdomar eller favoritknark. Kom igen, varför skulle vi hänga ut personer med psykisk ohälsa? Det är journalistiskt ointressant.”

Gruppen har genom avslöjanden om flagrant rasism bidragit till att drösar av SD-politiker nu tvingas avgå. Men det är inte bara makthavare som avslöjas. Förra året hängde Expressen ut en rad privatpersoner som skrivit mängder av rasistiska kommentarer. (Jag försvarade publiceringen då, men är mer tveksam i dag. Vilket var egentligen allmänintresset?)

Då gällde det kommentarer på sajter som Avpixlat; Flashback är ett betydligt bredare forum. Samma person som i en tråd kanske uttrycker sig nedsättande om människor på grund av etnicitet, kön eller sexuell läggning, kan i en annan tråd mycket väl berätta ingående om psykiska problem. Researchgruppen kan botanisera fritt och närstudera enskilda användares åsikter och privatliv.

Det är det riktigt stora problemet.

Vi vill inte att FRA, Säpo eller Polisen ska ha laglig möjlighet att kartlägga vad vi säger och gör på nätet. Rent mjöl i påsen eller ej. Men att en grupp med tveksamma kopplingar till extremväns­tern sitter på material genom vilket de kan knyta åsikter och bekännelser till verkliga människor av kött och blod, ångest och rädsla – det ska vi inte bekymra oss över?

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.