Flykten från Europa - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Flykten från Europa

Finland vill skydda sig mot strömmen av romer från Östeuropa, därför infördes ett system med snabbavvisningar. Också i Sverige utmålas romer emellanåt som en grupp kriminella asylparasiter. Sällan talas det om vad romerna flyr ifrån.

Vattnet rinner längs med innerväggarna och i några av barackerna och skjulen kan man inte ens stå upprätt. Barnen känner igen råttor och kackerlackor. Det finns ingen telefon att ringa ambulansen från, kanske skulle den inte ens komma hit, till zigenarnas stadsdel.

Romer flyr från kyla och svält i östra Europa, men också från skinnskallarnas och högerextremisternas attacker, från uppretade och hämndlystna bybor.

Omkring en halv miljon romer mördades under nazismen, i romernas förintelse, Porrajmos. De avrättades i skogar och längs vägar, men också i gaskamrarna. Ändå är antiziganismen en påtaglig strömning, inget att skämmas för, i flera av EU:s kommande medlemsländer.

Och inte mycket talar för att attityderna mot de omkring tio miljoner romer som lever i östra Europa kommer att bli rumsrena förrän efter ett gediget opinions- och lagstiftningsarbete.

I Ungern är romerna jämförelsevis integrerade, ändå är arbetslösheten omkring 70 procent bland dem, romerna är de första att misstänkas för brott. I Tjeckien noteras vissa framsteg, men ännu misshandlas romer av skinnskallar. I Slovakien visar sig minoritetens barn diskrimineras när det gäller hälsa, levnadsstandard och utbildning.

I Rumänien lever romerna utfattiga och bespottade, under hotet av lynchningar och pogromer. Deras barn är överrepresenterade på barnhem och i skolklasser för barn med svag begåvning. Massmedier hetsar med hjälp av rasistiska och illa underbyggda påståenden, ja, till och med lögner. Och polisen utreder så gott som aldrig några brott mot romer.

"I dag är arbete som en sällsam medicin. Du kan bara inte hitta den. Jag skulle göra vad som helst, till och med sopa gator, för att ge mina barn ett bättre liv. Men det finns helt enkelt inte något arbete för oss."

Det säger en man från Maszkowice i Polen till European Roma Rights Center (ERRC) i en rapport som skickats till FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Så fort en arbetssökande visar sig vara rom blir det andra toner från den som från början ville anställa. En romsk man får veta att han inte ens kan bli sopåkare. En annan blir utskälld när han söker jobb på arbetsförmedlingen.

Nog för att Polen, som har en ganska liten romsk minoritet, antagit en grundlag och anslutit sig till flera viktiga konventioner som förbjuder diskriminering. Men den nationella lagstiftningen saknas och då blir det i praktiken nästan omöjligt för en privatperson att hävda sin rätt.

Trösterikt är att Polen och nio andra kandidatländer den dagen de blir medlemmar i EU måste ha anpassat sin lagstiftning till direktivet om att människor ska behandlas lika oberoende av etniskt ursprung.

Ett befogat krav från EU har också varit att kandidatländerna ska upprätta trovärdiga strategier för att integrera romer i samhället. Därför bidrar EU bland annat till skolor och bostadsbyggande i flera länder. Ett projekt som tycks ha fallit väl ut är förberedande skolklasser för romska barn inför skolstarten i en integrerad skola.

Romerna behöver sina regeringars erkänsla - de behöver gratis juridisk hjälp, tillgång till läkarvård, nya bostäder, stipendier för utbildning och en lagstiftning som effektivt förbjuder diskriminering.

Och i Sverige borde de människor som flyr undan hot, våld och svält kunna känna sig säkra på att möta rättvisa myndigheter som känner till romernas vardag i ett Europa som förresten borde skämmas.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.