Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ledare

Folket röstar inte för fusk

Efter ett presidentval borde huvudfrågan vara vem som vann. I Afghanistan handlar det i stället alltmer om hur det gick till.

Förre utrikesministern Abdullah Abdullah fick 45 procent i första omgången mot tidigare finansministern Ashraf Ghanis 32. Trots att inga officiella siffror ännu har presenterats antas ändå Ghani ha tagit hem den avgörande rundan för drygt en vecka sedan. Abdullah anklagar valkommissionen för massivt fusk och bojkottar hela rösträkningsprocessen.

Valfusk i Afghanistan skulle inte vara något nytt. 2009 vann Hamid Karzai efter vad som såg ut som ett enda stort bedrägeri, och Abdullah hoppade av den andra omgången.

Även nu finns det konstigheter. Förra lördagen sägs 7 av 12 miljoner ha använt sin rösträtt, ungefär lika många som i första omgången. Men i en del distrikt, framför allt i söder där säkerhetsläget är som värst på grund av kriget mot talibanerna, ska deltagandet ha varit tre gånger högre. Abdullah har låtit spela upp band där valkommissionens ordförande påstås ge order om fusk.

Det ligger i sakens natur att bevisningen haltar i ett land med stora otillgängliga områden och miljoner fler röstkort i omlopp än väljare. Någon folkräkning har inte genomförts på 30 år. Korruptionen genomsyrar allt.

Med Karzais historia är det inte otänkbart att han har dragit i trådar. Den avgående presidenten har inte officiellt stött någon kandidat. Både Karzai och Ghani tillhör dock pashtunerna, den överlägset största folkgruppen. Abdullah är framför allt associerad med den tadzjikiska minoriteten.

En uppenbar risk är att ännu en konfliktlinje uppstår i det sargade Afghanistan. Om Abdullah står fast vid att inte acceptera något resultat från valkommissionen kan den centralmakt som finns spricka längs etniska linjer. Vinnare blir talibanerna.

De flesta amerikanska soldaterna dras hem vid årsskiftet, men planen är att runt 10 000 ska stanna för att utbilda och bistå den afghanska armén. Karzai vägrade skriva under den nya säkerhetspakten med USA, medan både Ghani och Abdullah har stått bakom den. En bitter politisk strid i Kabul kan åter hota avtalet.

Landet har nog med problem: våldet, ekonomin, korruptionen, narkotikan. Alla inblandade måste åtminstone försöka bidra till att afghanerna betraktar valet som legitimt.

Detta är en ledartext skriven av medarbetare på Dagens Nyheters ledarredaktion. DN:s politiska hållning är oberoende liberal.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.